Hardware · PC računari

Intelov SSD disk nenadmašan

Ovih dana Intel ispunjava obećanja o pokretanju proizvodnej SSD diskova, te nudi svoj prvi SSD disk X25-M, koji bar za sada  nema konkurencijuPrvi iz serije mainstream diskova, X25-M biće dostupan od sredine ovog meseca, po ceni od samo 595 dolara. To je još uvek visoka cena  u odnosu na klasične 2,5″ diskove, ali X25-M je znatno jeftiniji od sve SSD konkurencije istog kapaciteta (80 GB), te ujedno i bitno brži.

Intel koristi jeftiniju i sporiju MLC flash memoriju (konkurencija bržu SLC), ali zahvaljujući naprednom kontroleru i sa tom sporijom memorijom ostvaruje bolje rezultate u odnosu na ostale. A oni su rekordni: čak 250 MB/s kod čitanja, te solidnih 70 MB/s kod zapisivanja podataka. MTBF, dakle prosečni vek trajanja, je deklarisan na 1,2 miliona radnih sati (više od prosečnog mehaničkog 2,5″ diska).

Ukratko, ovaj disk je otprilike tri puta brži od mehaničkih diskova u čitanju podataka, te dvostruko brži od najbržeg mehaničkog diska na svetu – VelociRaptora. A radi se o sporijoj i jeftinijoj M seriji: Intel će predstaviti i brže diskove E serije koji koriste SLC memoriju.

Leave a Reply