Hardware

Japanski Panasonic ostaje u Srbiji

Japanska kompanija Panasonic Elektric Works Voshloh-Schwabe Serbia, kupila je halu od nemačke kompanije Reum Gmbh iz Baden Virtenberga u Svilajncu i ostaje u ovoj opštini, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Predrag Milanović

Proizvodna hala koju je kupila PEWS je površine 2.500 kvadratnih metara, i kompanija u njoj već radi od početka 2011. godine.

PEWS, čija se matična fabrika nalazi u nemačkom gradu Lidenšajdu, proizvodi u Svilajncu energetski efikasne elektronske komponente za rasvetna tela i zapošljava 60 radnika.

Panasonik je tek treća kompanija poreklom iz Japana koja ima značajnija ulaganja u Srbiji.

Takođe je Japan tobako internešenel (JTI) investirao u fabruku duvana u Senti, a u tom gradu je Asahi Bier zajedno sa Micui korporacijom pokrenuo proizvodnju dijetetskih suplemenata na bazi kvasca u kompaniji ALTEK.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) izvoz iz Srbije u Japan godinama je iznosio samo nekoliko stotina hiljada dolara i uglavnom se sastoji od prehrambenih proizvoda.

Nasuprot tome, uvoz iz Japana dostiže i 150 miliona dolara godišnje. Za prvih šest meseci 2012, vrednost izvoza iz Srbije u Japan iznosi dva miliona dolara, dok je uvoz dostigao 75,5 miliona.

Leave a Reply