Hardware

Kineski naučnici koriste GPU superkompjuter za prvu simulaciju kompletnog H1N1 virusa na svetu

NVIDIA je danas objavila da su kineski naucnici ostvarili znatan prodor u trci za borbu protiv influence koristeci NVIDIA® Tesla™GPU-ove kako bi se stvorila prva kompjuterska simulacija čitavog H1N1 influenca virusa na atomskom nivou na svetu.

Naucnici sa Instututa za procesni inženjering Kineske Akademije Nauka (CAS-IPE) koriste molekularno-dinamicke simulacije kao sto je “računarski mikroskop“ da zagvire u atomsku strukturu H1N1 virusa. Koristeci Mole-8.5 GPU-ubrzani superkompjuter, koji sadrzi vise od 2200 NVIDIA Tesla GPU-ova, naucnici su bili u stanju da simuliraju citav H1N1 influenca virus, sto im je omogucilo da varifikuju aktuelna teoretska i eksperimentalna shvatanja virusa.

„Mole-8.5 GPU superkompjuter nam omogucava da izvodimo naucna istrazivanja koja ranije prosto nisu bila moguca,“ rekao je dr Ying Ren, asistent profesora na CAS-IPE.“Ovo istrazivanje je vazan korak u razvoju efektivnijih nacina kontrolisanja epidemija and stvaranju anti-virusnih lekova.“

Proucavanje bakterija i virusa kroz laboratorijske eksperimente je tesko zato sto su reakcije cesto i suvise brze i delikatne da bi se uhvatile. I predhodne kompjuterske simulacije ovih sistema su bile izvan dometa superkompjutera, usled kompleksnosti simulacije biliona  partikula u pravim ekoloskim uslovima.

Naucnici CAS-IPE nacinili su simulacijski prodor razvojem molekularno dinamicne simulacijske aplikacije koja koristi prednosti GPU ubrzanja. Pokrenuto je na Mole-8.5 GPU superkompjuter, koji sadrzi 288 serverskih cvorova. Sistem je simulirao 770 pikosekundi na dan sa integracijskim vremenskim korakom od 1 femtosekunde na 200 miliona atoma ili radikala.

Medju drugim primerima sirokog opsega naucnih istrazivanja koja su u toku u Kini koja koriste kopjuterske sisteme visokih performanci  u koje su inkorporisani GPU-ovi su:

·         Simulacija turbulentnog toka – Simulacija turbulentnih tokova je kljucna u izucavanju svega od formiranja uragana do procesa mesanja u hemijskoj industriji. Ovo delo su dostigli naucnici sa Univerziteta u Pekingu koristeci Tianhe-1A GPU superkompjuter u Tiahjin Centru za superkompjuting.

·         Modeliranje vremenskih prilika – Naucnici na Nacionalnom institutu za odbrambenu tehnologiju simulirali su fizicki model na dugim talasima radijacije, po imenu RRTM_LW,od WRF modela vremenskih prognozi na Tiahne 1A sistema. GPU-ubrzani model dostigao je dvostruki uspeh, koji je omogucio meteorolozima da modeliraju vremenske prilike na finijem nivou detalja ili rezolucije.

·         Simulacije fuzijske energije – Fizicari sa Kalifornijskog Univerziteta u Irvinu, koji rade u okviru medjunarodne  kolaboracije ITER projekta za istrazivanje fuzijske energije, koriste Tiahne-1A GPU superkompjuter da ubrzaju zirokinetski torodijalni kod softver za simulaciju fuzijske energije.

Za više informacija o Instututu za procesni inženjering Kineske Akademije Nauka (CAS-IPE), molimo posetite: http://english.ipe.cas.cn/.

Leave a Reply