Hardware

Kineski superkompjuter „Tjanhe-2“ po četvrti put najbolji

SAD nisu uspele da povrate palmu prvenstva u proizvodnji kompjuterskih sistema velikih kapaciteta, koju su nekada neopozivo osvajale.

Četvrti put zaredom na svetskom rejtingu superkompjutera prvo mesto zauzima superkompjuter „Tjanhe-2“, koji je napravio Kineski institut za odbrambenu nauku i tehniku.

Po verziji međunarodne organizacije TOP500, na drugom mestu je superkompjuter Titan koji pripada nacionalnoj laboratoriji „Ouk-Ridž“ minstarstva za energetiku SAD.
Po brzini računanja kineski monstrum skoro dvostruko prevazilazi američkog konkurenta.

Njegov kapacitet je, poređenja radi, jednak kapacitetu 42.300 kućnih kompjutera na bazi savremenog procesora Intel Core i 7. „Amerikanac“ već po četvrti put zaredom ne može da se revanšira, iako je kapacitet „Tjanhe-2“ ostao isti kao prošli put. Stručnjak za konkurentsko obaveštavanje, profesor Uralskog državnog ekonomskog univerziteta Evgenij Juščuk je ubeđen: vođstvo Kine u ovoj oblasti je rezultat ambiciozne i namenske državne politike.

Da bi se u kompjuterskoj tehnici postigli ovakvi rezultati na jednom mestu treba koncentrisati mnogo pametnih ljudi, mnogo novaca i dobru industrijsku bazu. Kina je 25 godina išla upravo ka tome i, između ostalog, razvijala je elektroniku. Nije slučajno što je kod sebe smestila proizvodnju američkih mašina Apple i mnogih drugih. Praveći proizvode za njih, ujedno je preuzimala tehnologije. Dalje je krenula u vojnu sferu. Superkompjuter predstavlja rezultat svega ovoga. Jer, Kina pokušava da izbije među svetske lidere, i to ne samo u ovom pravcu. Ona u celini želi da izbije među svetske lidere u ekonomiji, i već je postala jedan od njih. Osim toga, Kina sad aktivno slabi SAD, između ostalog, aktivno napada dolar. Zato napredak u superkompjuterima predstavlja ispoljavanje iste ove tendencije.

Uoči objavljivanja rejtinga TOP500 ministarstvo za energetiku SAD je najavilo program COREL . Investicije iznose 325 miliona dolara. Cilj je stvaranje dva superkompjutera čija brzina računanja može biti 3-5 puta veća od „Tjanhe-2“.

Međutim, glavni autor rejtinga, profesor Univerziteta „Tenesi“ Džek Dongara smatra da će u „kompjuterskoj trci“ SAD bar do 2018. godine gledati Kini u leđa. Njegovo mišljenje deli Aleksandar Vlasov – direktor za razvoj poslovanja medijske kompanije „Grotek“, programski direktor Međunarodnog foruma „Tehnologija bezbednosti“:

Nije nimalo čudno to što se najmoćniji superkompjuter preselio u Kinu i što Kina sad vodi u ovoj trci. Ne zaboravimo da je Kina svetska radionica za sklapanje kompjutera svih vodećih proizvođača. Zato je za desetak godina uspela da se obuči. Stoga mi se čini da je u pitanju logičan razvoj IT -grane u Kini. Superkompjuter pokazuje nivo tehnološkog razvoja zemlje. Znači, jednostavno vidimo da je Kina od kopiranja prešla na samostalnu izradu proizvoda vrlo visokih tehnologija i da jača svoje liderske pozicije.

Ipak, zbirni kapacitet svih superkompjutera u zemlji još uvek ostaje najveći u SAD. Istina, broj moćnih američkih sistema na rejtingu TOP500 i dalje pada. Pre godinu dana ih je bilo više od polovine – 265. Na najnovijem ažuriranom rejtingu ostalo ih je 231. Ovakvim tempom SAD se bliže istorijskom minimumu već sledeće godine.

Bez obzira na izvanredne rezultate „Tjanhe-2“ ukupan broj kineskih suprekompjutera takođe opada. Iz nove verzije rejtinga nestalo je 15 kineskih sistema, ostao je samo 61. U ostalom delu azijskog regiona se takođe zapaža opadanje. Ukupan broj sistema velikog kapaciteta u njemu je za pola godine pao za 12 superkompjutera. Ostalo je samo 120 moćnih sistema u celom regionu.

Leave a Reply