Hardware

Komisija za strane investicije SAD proučava ugovor kompanija Lenovo i Motorola

Lenovo se priprema za proveru. Komitet za strane investicije SAD namerava da prouči dogovor kompjuterskog proizvođača Lenovo o kupovini mobilne kompanije Motorola i utvrdi da li on ugrožava nacionalnu bezbednost SAD.

Pažnja američkih regulatora je sasvim jasna, jer ovaj posao će biti najveća kupovina kineske kompanije u američkom tehnološkom sektoru. U međuvremenu Lenovo je odredilo planove povodom Motorole. Kineska kompanija pod tim brendom će se boriti za treće mesto na tržištu smartfona posle kompanija Epl i Samsung.
Lenovo ima velike planove.

lenovo

 

U očekivanju provera američkog regulatora, kompanija iz Kine je uzela najbolje advokate koji su ranije radili u američkoj vladi i Ciji. Između ostalog, teško da će ovaj posao izazvati ozbiljna negodovanja, smatraju ekpserti. Lenovo je krajem januara kupilo Motorola Mobiliti od Gugla za skoro 3 milijarde dolara, što je prilično jeftino za ovakvu kompaniju. Još pre tri godine sam Gugl mobilni proizvođač je koštao 4 puta skuplje. Istina, od tada pretraživač praktično nije razvijao projekte Motorole, i ova kompanija je donosila Guglu samo gubitke. Ali tako značajan pad cene Motorole desio se iz sasvim drugog razloga, ističe vodeći analitičar kompanije Mobil Risrč Grup Eldar Murtazin.

Kompaniju Motorola Mibiliti Gugl je kupio u prvom redu zbog patenata. Kada je dogovoren posao, patenti su ocenjeni na pet i po milijardi, a čitav posao – na 12,5 milijardi dolara. Faktički bilo je plaćeno 4 milijarde dolara manje. Zato što su 3 milijarde bile «keš» Motorole, a jedna milijarda su poreska izdvajanja koja je kompanija dobila. Ako se govori o drugim dostignućima, verovatno su to inženjerske razrade, koje je kompanija dobila i delimično ostavlja, ne prodaje ih kompaniji Lenovo.
Između ostalog, oko dve hiljade patenata će ipak preći kompaniji Lenovo. Uz pomoć Motorole kineski proizvošač kompjutera dobiće pristup novom za sebe tržištu pametnih telefona, nastavlja Eldar Murtazin.

Za Lenovo je vrlo važan izlazak na američko tržište pametnih telefona. Danas kompanija nema nikakve povode za to, zašto što se distribucija kompjutera vrlo razlikuje od distribucije telefona. za njih je to mogućost da se utvrde na američkom tržištu, drugom po značaju u svetu posle kineskog.

Ovih dana o planovima da postane treći proizvođač pametnih telefona ne samo u SAD, već i u svetu, Lenovo je saopštio zvanično. Sada se mobilnim tehnologijama kineska hajtek kompanija bavi, ali proizvodi samo budžetske mobilne telefone. A kompanija planira da pretekne lidere tržišta: Epl i Samsung. Kako bi osvojila tržište, Lenovo mora da ima jasnu strategiju razvoja, i na tom putu će morati da prevlada mnogo teškoća, smatra generalni direktor informaciono-analitčke agencije Telekomdejli Denis Kuskov.

Najvažnije je na koji način prilično snažni u svoje vreme brend Motorola će ući u opštu strukturu. Da li će kompanija popularisati dve robne marke (što je problematično) ili će ipak računati na Motorolu. Drugi momenat je povratak kompanije Motorola na tržište čitavog sveta, a ne samo SAD, kao što je bilo u poslednje vreme. Najvažnije su inovacije, koje mogu da budu donete, zato što u današnjem trenutku lideri tržišta pametnih telefona Samsung i Epl značajno su napredovali odnosu na sve druge proizvođače u mnogome zahvaljujući upravo tehnološkim inovacijama i potažnji za njima.

U trci za liderstvo Lenovo i Motorola će morati da ponude tržištu ekskluzivni proizvod, kako ne bi bili konkurent proizvođačima pametnih telefona drugog reda. Za sada kineska kompanija tek počinje da se priprema za razradu novih uređaja, a proizvođači srednjeg segmenta pametnih telefona kao što su Nokia, HTC, LG, već su jedni drugima za petama.

Leave a Reply