Hardware

Kompanija Lenovo oborila rekord prodaje!

Kompanija „Lenovo Grupa“, najveći svetski proizvođač računara po porudžbini, izjavio je juče da su prihodi od prodaje u trećem fiskalnom kvartalu 2013. godine dostigli rekordnih 10,8 milijardi američkih dolara, što je čak za 15 odsto više u odnosu na godinu pre.

Kompanija Lenovo navodi da je ukupan neto prihod na kraju fiskalne godine iznosio 265.5 miliona dolara, što predstavlja povećanje od čitavih 30 odsto u odnosu na godinu pre.

Ovaj gigant koji je prošle godine pruzeo kompaniju Hevlet Pakard (HP), pripisuje uspehu snažan učinak u svojoj PC strategiji kao broj 3 igrača na svetskom tržištu smart povezanih uređaja, koji se odnose na PC, smart telefone i tablete.

lenovo

Prodaja smart računara, i smart telefona ove kompanije porasla je prošle godine za čak 70 odsto u trećem fiskalnom kvartalu godine, što bi prema planovima rukovodioca ove kompanije, trebalo ubrzo da postavi Lenovo na čvrstu 3. poziciju igrača na tržištu u svetu.

Posao koji je obavljen krajem janura, kupovinom „Motorola Mobility” od Gugla, za 2.9 milijardi US dolara, odnosno pravo da koristi brend i logo, omogućiće ovoj kompaniji proboj na tržište Amerike i Evrope. To će kompaniji Lenovo dati predsnost u odnosu na druge kreatore sličnih proizvoda, kao što su Huavei (Huawei) i ZTE Corp, koji su naišli na poteškoće ulaska na američko tržište.

Lenovo trenutno ima 5. poziciju na globalnom tržištu smart telefona, sa prodajom od 45.5 miliona jedinica i 4.5 odsto udela na tržištu. Prvi je i dalje Samsung sa 31.3 odsto udela, drugi je Epl (Apple) sa 15.3 odsto, treći je Huavei (Huawei) sa 4.9 odsto, dok se Nokia nalazi na četvrtom mestu sa 4.8 odsto, navodi se u januarskom izveštaju kompanije za istraživanje tržišta IDC.

Leave a Reply