Hardware

Kratki saveti o tome kako da zaštitite svoje techno-poklone

Tehnološki proizvodi će i dalje biti na vrhu liste želja za praznične poklone u 2012. godini. Ipak, oprez je svakako poželjan. Svako ko želi da uživa u svojim novim laptopovima, netbukovima, tabletima ili smart telefonima mora da razmišlja o bezbednosti.

„Gedžeti“ su vrlo popularni pokloni za vreme Božića. Ipak, radost korisnika može biti kratkog veka ukoliko se tokom praznika dogodi prvi napad virusa.

Pored personalnih računara i laptopova, ove godine će biti poklanjani tableti, smart telefoni i netbukovi. Kompanija Kaspersky Lab želi da vam pomogne da zaštitite svoje uređaje kako bi u njima što duže uživali.

 

Prvi korak: Siguran pristup Internetu

 

Svako ko surfuje Internetom bez adekvatnog zaštitnog softvera izlaže se nepotrebnom riziku, poput napada virusa ili krađe podataka. Zbog toga je bitno da svaki uređaj sa pristupom Internetu sadrži zaštitu od virusa. Kompanija Kaspersky Lab ima pogodne zaštitne softvere za računare, laptopove, netbukove, tablete i smart telefone. Svakome ko poklanja neki od ovih uređaja savetujemo da uz to pokloni i prikladni softverski zaštitni paket. Takav softver bi konstantno trebalo da bude aktivan, ali da pri tom ne troši mnogo energije uređaja. Ovo je posebno važno za mobilne telefone koji imaju ograničeno trajanje baterije. Primer ovakvog zaštitnog softvera je Kaspersky Internet Security. Ne samo da štiti od napada virusa i trojanaca, ovaj program takođe i filtrira nepoželjnu poštu i štiti od napada hakera.

 

Drugi korak: Pravo na sigurnost od početka

 

Ovogodišnji ultrabukovi su u prodaji sa već instaliranim operativnim sistemom Windows 8. Ovi uređaji mogu biti podešenii u samo nekoliko koraka. Čak i u toj fazi važno je postaviti sigurnosnu osnovu biranjem sigurnosne lozinke. Lozinka treba da sadrži najmanje 8 karaktera i da sadrži velika i mala slova, kao i brojne znakovne karaktere. Drugim rečima, trebalo bi da bude prava alfabetska zagonetka! Takođe, važno je primeniti sigurnosna podešavanja koja preporučuje Microsoft. Na taj način će vam uvek biti dostupna najnovija ažuriranja, firewall će biti aktiviran od početka. Smart telefoni i tableti zahtevaju malo više sigurnosti. Potrebno je da postavite PIN kod ili neki drugi oblik zaštite pristupa kako biste osigurali da Vaš uređaj ostaje zaključan ako dospe u pogrešne ruke.

 

Treći korak: Zaštita ukradenih uređaja

 

Prenosivi uređaji kao što su ultrabukovi, smart telefoni i tableti mogu se lako zagubiti. Prema nalazima studije koju je uradio SANS Institut (1), oko 30 odsto mobilnih uređaja nestane na radnom mestu, a procenjuje se da se sličan broj mobilnih uređaja gubi i u privatnom životu. Osim finansijskih troškova u koje spada zamena izgubljenog uređaja, postoji i problem da podacima na uređajima ne pristupe nepoznati ljudi. Ovi podaci mogu obuhvatati poverljiva dokumenta, kao što su podaci o pristupu i-mejlovima. Međutim, ovo je moguće sprečiti. Instaliranje šifrovanog softvera će osigurati da vaši podaci ostanu zaštićeni ako dođe do gubitka vašeg uređaja.

 

Četvrti korak: Sigurnost podataka na eksternim hard diskovima

 

Osim zaštite podataka, veoma je važno napraviti i njihovu rezervnu kopiju. Ipak, čak ni najnoviji laptopovi nisu imuni na kvar. Prema studiji koju je uradio američki servis provajder Square Trade (2), netbukovi se kvare češće od skupljih laptopova. Rezervne kopije su obavezne.

 

Smart telefoni: Poseban sličaj

Svako ko misli da je upotreba smart telefona sigurniji način pristupa Internetu, greši. Spam poruke ili multimedijalni sadržaji samo su jedan od mnogih problema. Mnogi operativni sistemi smart telefona bezbednosno su ranjivi, a napadači uspevaju da izmame lozinke od svojih žrtava. Šifrovanje je takođe vrlo bitan faktor smanjenja štete u slučaju gubitka ili krađe telefona. To je jedini način da se spreči da korisnikovi poslovni i lični kontakti ili korespodencija dospu u pogrešne ruke. Sigurnosni paket kao što je Kaspersky Mobile security takođe štiti i smart telefone. Posebna odlika je ta da ako se telefon izgubi svi podaci koji se na njemu nalaze mogu biti izbrisani pomoću samo jedne SMS šifre. Kada se nova SIM kartica ubaci u telefon, prvi vlasnik će istog momenta primiti poruku koja sadrži novi broj telefona.

Leave a Reply