Hardware

Lenovo: 55 miliona PC računara, 50 miliona smart telefona i 9,2 miliona tableta

Lenovo: Rekordna godišnja zarada: 817 miliona am. dolara, uvećanje 27%

Lenovo Grupa danas je objavila rezultate svog četvrtog fiskalnog kvartala i cele poslovne godine koja se završava 31. marta 2014. godine. Sa rekordnim godišnjim prihodom od 38,7 milijardi dolara , što je povećanje od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, rekordnim prihodima pre oporezivanja od 1,01 milijardi dolara, što je uvećanje od 27 odsto iz godine u godinu i rekordnom godišnjom zaradom od 817 miliona dolara, uvećanjenom 29 odsto, kompanija Lenovo je imaola zaista izuzetno uspešnu godinu.

343056-lenovo-ideapad-yoga-2-pro-angle

Lenovo je utvrdio vodeću poziciju na tržištu računara, dodajući 2.1 procentna poena svom tržišnom udelu, da bi postavio rekordnih 17,7 odsto udela za celu godinu, što predstavlja rast od pet odsto godišnje. Ovo je poseban uspeh, imajući u vidu da je ukupni padm industrije 8 odsto u istom periodu . Čak ni usporavanje rasta  PC tržišta Kine nije omelo Lenovo da operativni profit kompanije u Kini, na PC tržištu, poboljša za 1 procentni poen. Azija i Pacifik su imali rekordan udeo od gotovo 15 odsto , dok je, po prvi put, zaeleženo da je, gde je prihod Lenovo grupe u EMEA regiji premašio prihod od prodaje PC računara u Kini u ovom kvartalu. U SAD-u , kompanija Lenovo nadmašila je Apple u isporuci PC računara u četvrtom kvartalu i postala broj tri. Sa 20 uzastopnih kvartala rasta na tržištu PC računara, Lenovo je nastavio da pokazuje da može da ostvari brz rast i u apsolutnim brojkama isporuke broja uređaja, ali i u tržišnog udela, čak i na najzahtevnijim tržištima.

lenovo-yoga

Kada se kombinuju tableti i računari da bi se formirala “Tablet PC +” kategorija, kompanija Lenovo prodala je rekordnih 64 miliona uređaja , što je uvećanje od skoro 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu , nadmašivši kretanje ovbog  tržište za više od 13 procentnih poena. Lenovo je ostvario i  rekordnu isporuku od 114 miliona uređaja, 37 odsto vipe nego pre godinu dana. Ovo je 4. kvartal za redom da je kompanija Lenovo prodala više tableta i pametnih telefona nego računara. Ove činjenice ilustruju transformaciju kompanije Lenovo, kao lidera tržišta pametnih povezanih uređaja.

lenovo z40

“Rekordna prodaje i ostvareni profita koji smo ostvarili prošle godine dokazujr da Lenovo može još da raste i ostvari svoje ciljeve  bez obzira na tržišne uslove”, rekao je Yang Yuanking , predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo. ” Ne samo da jačamo našu vodeću poziciju u računarima , već smo stekli i tri boda u tabletima po četvorostruko većem obima prodaje i postali najbrže rastuća velika kompanija koja prodaje smart telefone na svetu. Ovo pokazuje našu sposobnost za upravljanje kompanijom i na zrelim tržištima, ali i onima koja su u sazrevanju. U međuvremenu, gradimo nove pokretače za rast u enterprise sektoru i ekosistemu. Kroz kombinaciju naših postojećih i novih poslova , Lenovo nudi ogromnu vrednost za akcionare danas, a naša vrednost će biti još veća u budućnosti.”

lenovo-tablet-miix

Bruto dobit za celu godinu bila je 5,06 milijardi US $ , što je povećanje od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu . Bruto marža je bila 13,1 odsto , dok je operativni profit za punu fiskalnu godinu bio 1,05 milijardi US $,povećan 32 odsto ove godine .

 

Lenovo je imao snažan četvrti kvartal sa prihodima od 9,4 milijardi dolara, što je rast od 19 odsto godišnje. Kompanija je ostvarila prihod, pre oporezivanja, od 212 miliona dolara tokom četvrtog kvartala, što je povećanje od 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Bruto dobit u četvrtom fiskalnom kvartalu porasla je na 1,24 milijarde dolara , što je povećanje od 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu . Bruto marža je bila 13,3 odsto. Operativni profit u četvrtom kvartalu bio je 231 miliona US $ , 37 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je zarada porasla 25 odsto ove godine na 158 miliona US $. U poređenju sa ukupnom PC industrijom koja je pokazala pad od 4,6 odsto u odnosu na prethdonu godinu u četvrtom fiskalnom kvartal , kompanija Lenovo zabeležila je porast isporuka po 15 premijskih poena na tržištu .

lenovo-laptop-thinkpad-x1-carbon-2-front-2

Osnovna zarada po akciji u četvrtom fiskalnom kvartalu bila je 1,53 američkih centi , ili 11,87 HK centi . Upravni odbor Lenova je  proglasio konačnu dividendu od 2,32 američkih centi , ili 18 centi po akciji HK za fiskalnu godinu koja se završava 31. marta , 2014 .

Leave a Reply