Hardware

Lenovo beleži rekordnu prodaju

Kompanija Lenovo predstavila je danas rezultate ostvarene u trećem fiskalnom kvartalu zaključno sa 31. decembrom 2011, koje karakterišu rekordna prodaja, rekordna zarada pre oporezivanja i rekordan tržišni udeo. Ovo je jedanaesti kvartal zaredom da je kompanija Lenovo zabeležila brži rast od ostatka sektora. Deveti kvartal zaredom, kompanija je zabeležila najbrži rast među četiri vodeća PC proizvođača, što je rezultat stalnog fokusa kompanije Lenovo na uravnotežen rast u svim geografskim oblastima, potrošačkim segmentima i proizvodnim linijama. Tokom trećeg kvartala, kompanija Lenovo zabeležila je najveći svetski tržišni udeo od 14 odsto, i najveći tržišni udeo u Kini od 35,3 odsto, što predstavlja rast od 3,7 i 3,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom trećeg kvartala zarada kompanije Lenovo pre oporezivanja zabeležila je rast od 59 odsto na godišnjem nivou, na rekordnih 192 miliona američkih dolara.
Bruto profit kompanije u trećem kvartalu zabeležio je rast od 47 odsto na godišnjem nivou, što iznosi 954 miliona američkih dolara, sa bruto maržom od 11,4 odsto. Primarni profit u trećem kvartalu iznosio je 193 miliona američkih dolara, dok je profit akcionara zabeležio rast od 54 odsto na godišnjem nivou, na 153 miliona američkih dolara.

Zahvaljujući doslednosti kompanije svojoj strategiji „Zaštiti i osvoji”, zabeležena je rekordna prodaja od 8,4 milijarde američkih dolara u toku trećeg kvartala, što predstavlja rast od 44 odsto na godišnjem nivou. Dok se svetska PC industrija u celini borila da održi isti rast u odnosu na prethodnu godinu, isporuke Lenovo računara ostvarile su rast od 37 odsto.

Osnovna zarada po akciji iznosila je 1,50 US centi, ili 11,67 HK centi. Neto gotovinske rezerve na dan 31. decembra 2011, iznosile su 3,9 milijardi američkih dolara. PC businesses in
Prošlog meseca kompanija Lenovo učestvovala je na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, gde je i održana konferencija za medije tokom koje su predstavljeni novi proizvodi poput računara IdeaPad Yoga, koji je hybrid tablet/ultrabook uređaj; IdeaCentre A720, najtanji 27-inčni all-in-one računar; K91 smart TV, i vizija kompanije kada je u pitanju lični Cloud. Ovom prilikom kompanija Lenovo osvojila je 23 nagrade.

„Uprkos svetskoj nestašici čvrstih diskova tokom prethodnog kvartala, kompanija Lenovo nastavila je da beleži veliki rast sa rekordim tržišnim udelom i prihodom, kao i rekordnom visinom zarade pre oporezivanja u visini od 192 miliona američkih dolara. Po prvi put, kompanija Lenovo postala je vodeći svetski proizvođač komercijalnih i desktop računara,” izjavio je Jang Janking, predsednik izvršnog odbora kompanije Lenovo. „Zabeležili smo veliki napredak Odeljenja mobilnog interneta. Tokom kvartala, kompanija Lenovo prodala je više od 6,5 miliona telefonskih uređaja, od čega su gotovo polovina bili smart telefoni. Tržišni udeo kompanije Lenova u Kini, kada su smart telefoni u pitanju, dostigao je dvocifrenu brojku u decembru. Takođe beležimo veliki rast u oblasti tablet uređaja. Svi ovi uspesi pokazuju da je kompanija Lenovo izgradila snažne temelje za predstojeće poslovne poduhvate u oblastima koje prevazilaze proizvodnju tradicionalnih računara.”

Leave a Reply