Hardware

Novim Lenovo Hardware Password Managerom do kvalitetnijeg osiguravanja podataka

Lenovo je predstavio Hardware Password Manager, najnovije rešenje namenjeno sigurnosti podataka poslovnih korisnika i jedini alat kompatibilan sa svim proizvođačima hard diskkova sa mogućnošću full disk encryption (FDE).

Ovaj novi alat omogućava IT administratorima upravljanje lozinkama hard diska na daljinu uključujući i diskove koji imaju mogućnost samostalnog postavljanja lozinke na brojnim modelima Lenova Think-branded laptopova i desktop računara. Upravljanje na daljinu osigurava bolje prihvatanje FDE hard diska kod brojnih kompanija budući da tako IT administratori mogu na jednostavan način sa jednog mesta da upravljaju i resetuju lozinke diskova. Ne samo da Hardware Password Manager pomaže firmama u povećavanju sveukupne sigurnosti podataka, već im smanjuje vreme i troškove povezane sa ponovnim postavljanjem lozinka na računarima zaposlenih.

Visoka cena izgubljenih podataka
Krađa povjerljivih informacija sa ličnog ili poslovnog računara jedan je od oblika kriminala koji najbrže raste u SAD-u. Od januaru 2005. godine više od 250 miliona dokumenta koji sadrže poverljive podatke bilo je povezano sa kršenjem sigurnosnih mera u SAD-u. Kada se to dogodi, firmečesto moraju da pronađu sredstva za njihovo rešavanje. U proseku, ukupni troškovi po slučaju u 2008. godine iznosili su 6,65 miliona američkih dolara što je više od 200 američkih dolara po dokumentu. Vlasti u 40 država SAD-a nalažu kompanijama da obaveste svoje klijente ukoliko je sigurnost poverljivih podataka kompromitovana.

Osiguravajući visoki stepen sigurnosti i upravljanja
Dok tehnologija FDE omogućava kompanijama visok stepen sigurnosti nad tradicionalnim tvrdim diskom, budući da je svaki podatak na tvrdom disku zaštićen lozinkom, upravljanje ovakvim tvrdim diskovima do sada se pokazalo veoma izazovnim. Lenovo je dizajnirao Hardware Password Manager kako bi omogućio poslovnim korisnicima jednostavno postavljanje, razvijanje i upravljanje na daljinu lozinkama hard diska. Takođe, omogućava korisnicima flekisiblnost pri postavljanju svojih lozinki kako bi zaštitili svoju privatnost. Modeli Lenovo ThinkPad X301, X200, X200s, X200 Tablet, T500, T400, R500, R400, W700, W700ds i Lenovo ThinkCentre M58/M58p podržavaju ovu tehnologiju.

Budući da većina firmi ne upravlja lozinkom hard diska svojih zaposlenih, kada je zaposleni zaboravio ili izgubio lozinku za hard disk svog računara često je bilo potrebno slati hard disk trećoj strani na skupoceni povraćaj informacija. Za mali broj kompanija koje upravljaju lozinkama tvrdog diska svojih zaposlenih, ponovno postavljanje lozinke zahtevalo je dodatno vreme i troškove.

Prema istraživanju Gartnera, telefonski pozivi upućeni službi za korisnike uključujući i pozive za ponovno postavljenje lozinke mogu stvarati dodati trošak firmi do 18 američkih dolara po pozivu. Takođe, istraživanje je pokazalo da 30 posto od ukupnog broja poziva povezano sa lozinkom kao i to da upravljanje lozinkom može smanjiti njihov broj za 70 posto.

Leave a Reply