Lenovo
Hardware

Lenovo otvara prvi globalni centar za inovacije za računarstvo visokih performansi u Nemačkoj

Kompanija Lenovo je danas najavila otvaranje svog prvog globalnog centra za inovacije za računarstvo visokih performansi (eng. HPC centar) koji će biti mesto stalnog istraživanja, razvoja i postavljanja standarda za aplikacije. Ovaj centar će biti i novi eko-sistem partnera koji će sarađivati na projektima sa ciljem da komercijalno računarstvo visokih performansi približe širem krugu klijenata.

Ovaj centar u Štutgartu, u Nemačkoj, pokazuje posvećenost kompanije Lenovo preduzetništvu u oblasti računarstva i ambicijama da postane prvi prodavac otvorenih sistema na tržištu.

Lenovo

Lenovo

Istovremeno sa najavom otvaranja, kompanija Lenovo je takođe prihvaćena kao članica Evropske tehnološke platforme za računarstvo visokih performansi (eng. ETP4HPC) – vodećeg foruma u industriji koji utiče na tranformišuću moć HPC-a kako bi bila ojačana kompetitivna pozicija Evrope u nauci, poslovanju i industriji.

Centar, u bliskoj saradnji sa kompanijom Intel, nudi Intel® Xeon® E5 2600 v3 procesor sa opcijom Mellanox EDR 100Gb/s InfiniBand koja koristi NeXtScale sistem kompanije Lenovo kao bazu računarske platforme.Centar će uticati na dubinsko znanje i posebne veštine nekoliko specijalizovanih klijenata partnera širom Evrope koji će sarađivati kako bi dalje proširili mogućnosti i unapredili lokalno istraživanje.

Kometarišući najavu, predsednik za region EBIA i potpredsednik Lenovo grupe Ajmar de Lenkvesaing, rekao je: „Danas je važan dan za našu kompaniju. Ne samo da otvaramo prvi globalni HPC centar nego i iznova pokazujemo svoju spremnost da ulažemo u kompaniju. Tržište regiona EMEA ima veliki potencijal za HPC i predstavlja plodno tlo za velike promene u projektima i istraživanjima koji imaju neverovatan uticaj i na industriju i na društvo.”

„Ovo je novi pristup inovaciji koji nam daje mogućnost da negujemo snagu kompanije Lenovo, kao i naših distributera i partnera da bi bile unapređene koristi HPC-a za više klijenata širom sveta”, kaže Brajan Konors, potpredsenik strateške alijanse i generalni menadžer računarstva visokih performansi kompanije Lenovo.

Partnerstva su ključ uspeha

Pored šest klijenata partnera i četiri lidera industrije koji su najavljeni na SC14, tri nova nezavisna distributera softvera (eng. ISV) i jedan novi klijent partner pridružuju se takođe centru . Kompanija Lenovo će nastaviti da uključuje i proširuje eko-sistem partnera pored trenutnih:

  • Industrijski partneri – Intel, IBM, Mellanox, NVIDIA
  • Klijenti partneri – Leibniz-Rechenzentrum (LRZ), Savet za nauku i tehnološku opremu: Hartree centar, Centar za superkompjutere u Barseloni (BSC), Cineca, RechenzentrumGarching (RZG), ForschungszentrumJülich (FZJ), Distributed Research utilising Advanced Computing (DiRAC)
  • ISV partneri – ScaleMP, Allinea, PathScale

 

 

Saradnja na delu

Nekoliko  ključnih projekata su već pokrenuti, među kojima su:

  • Lenovo and Intel – MPI scaling on new technologies like OmniPath and EDR interconnects

 

  • Lenovo i Intel – MPI računanje na novim tehnologijama kao što su OmniPath i EDR međusobno povezivanje
  • Lenovo i LRZ – Efikasna potrošnja energije, energetski efikasni data centri i optimizacija obima posla
  • Lenovo i STFC Hartree centar – Razvoj sledeće generacije superkompjuterskih arhitektura i softvera, kombinovanjem najbolje prakse sa inovacijom kako bi bila isporučena energetski efikasna rešenja

Lenovo i Mellanox – MPI računanje na EDR fabric

Leave a Reply