Hardware

Lenovo planira da preuzme jedinicu za proizvodnju x86 servera od kompanije IBM

Kako smo i javili, Lenovo i IBM sklopili su konačni dogovor o preuzimanju jedinice za proizvodnju x86 servera kompanije IBM. Ovo uključuje System x, BladeCenter i Flex System blade servere i svičeve, Flex integrisane sisteme bazirane na x86, NeXtScale i iDataPlex servere i odgovarajući softver, mreže i operacije održavanja.
Cena transakcije je približno 2.3 milijarde američkih dolara, od čega će oko 2 milijarde biti isplaćeno u kešu, a ostatak u akcijama kompanije Lenovo.

IBM će zadržati System z mainframe računare, Power i Storage sisteme, Flex servere zasnovane na Power sistemima i Pure Aplication i Pure Data uređaje.

Dogovor se oslanja na dugoročnu saradnju koja je otpočela još 2005. godine kada je kompanija Lenovo preuzela jedinicu za proizvodnju PC računara kompanije IBM, što je ukjučivalo i ThinkPad liniju PC računara. Od tada, ove dve kompanije su sarađivale u mnogim oblastima.

ibm-power-595

IBM će nastaviti sa razvojem i unapređenjem svog Windows i Linux softverskog portfolija za x86 platformu. IBM je vodeća kompanija koja proizvodi softverske proizvode za x86 servere sa hiljadama proizvoda i desetinama hiljada softverskih programera i profesionalaca koji se bave uslugama, ili razvijaju softver za x86 sisteme.

Lenovo i IBM planiraju formiranje strateškog partnerstva koje će uključivati globalni OEM (original equipment manufacturer) kao i zastupničke ugovore za prodaju vodećih Storwize disk storage sistema ulazne i srednje klase, tape storage sistema, General Parallel File sistemskog softvera, smartCLoud ponude osnovnog ranga, i pojedinih proizvoda IBM softverskog portfolija, uključujući System Director i Platform Computing rešenja.

Po zaključenju transakcije, Lenovo će preuzeti i aktivnosti korisničkog servisa i operacija održavanja. IBM će nastaviti da pruža podršku održavanja u ime kompanije Lenovo na duži rok, kako bi korisnici osetili što manje promena u uslugama korisničke podrške i održavanja.

Očekuje se da će oko 7.500 zaposlenih u kompaniji IBM širom sveta, uključujući i one koji se nalaze u sedištima poput Ralija (Raleigh), Šangaja (Shanghai), Šenžena (Shenzen) i Taipeija (Taipei), dobiti ponudu za posao u kompaniji Lenovo.

Ovaj sporazum usledio je nakon nedavnih najava kompanije IBM da će uložiti više od milijarde dolara u novu IBM Watson Grupu, a 1,2 milijarde dolara u proširenje svog globalnog prisustva u domenu cloud računarstva na 40 data centara širom sveta u 15 zemalja na pet kontinenata.

„Ova akvizicija pokazuje našu spremnost da ulažеmo u kompanije koje mogu pospešiti rast profita i proširiti našu PC Plus strategiju”, rekao je Yang Yuanqing, predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo. „S pravom strategijom, odličnom realizacijom, kontinuiranim inovacijama i jasnom opredeljenošću za x86 industriju, uvereni smo da možemo razvijati poslovanje uspešno na duže staze, baš kao što smo to učinili sa našim poslovanjem u segmentu računara na globalnom nivou.“

„Ovaj potez omogućava kompaniji IBM da se fokusira na inovacije u sistemima i softveru koje donose novu vrednost strateškim oblastima našeg poslovanja, kao što je kognitivno računarstvo, Big Data i cloud,“ rekao je Stiv Mils (Steve Mills), viši potpredsednik i direktor grupe IBM Softver i Sistemi. „IBM poseduje veoma bogato iskustvo kada je reč o inovacijama i transformacijama, što nam je do sada omogućavalo stvaranje rešenja i prozvoda koje naši klijenti veoma cene.“

Transakcija podleže proceni ispunjenja regulatornih zahteva, uobičajenih uslova prilikom potpisivanja i drugih potrebnih odobrenja. Naknadni lokalni ugovori sadržaće slične uslove i sporazume, kao i procese informisanja i konsultovanja u datim zemljama.

Tokom dovršenja transakcije, kompanije ne očekuju nikakve promene u svojim nezavisnim, postojećim poslovanjima sa serverima, uključujući i korisnički servis i dostupnost proizvoda.

Leave a Reply