Hardware

Lenovo postao drugi najveći prodavac PC-ja

Lenovo grupa objavila je poslovne rezultate za drugi fiskalni kvartal. Lenovo je postao drugi po veličini svetski prodavac personalnih računara. Isporuka PC-ja Lenovo porasla je tokom drugog kvartala 35,8 posto u odnosu na prošlu godinu što je sedam puta više u odnosu na prosek rasta svetskog PC tržišta koji iznosi 5 posto za isto razdoblje.

Konsolidovana prodaja za drugo fiskalno tromesečje porasla je 35,2 posto u odnosu na prošlu godinu, na 7,8 milijardi američkih dolara. Lenovo je postigao svoj najveći kvartalni udeo na svetskom tržištu PC-a od 13,5 posto te povećao tržišni udeo u Kini, na razvijenim tržištima, kao i na tržištima u razvoju. Istovremeno, neto prihodi kompanije povećani su 87,9 posto tokom drugog fiskalnog tromesečja, dok je dobit akcionara za kvartal iznosila 144 miliona američkih dolara.

Bruto dobit Lenova za navedeno razdoblje povećana je za 59,8 posto u odnosu na prošlu godinu, na 948 miliona američkih dolara, sa bruto maržom od 12,2 posto. Operativna dobit iznosila je 166 miliona američkih dolara, što je povećanje od 55,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihod Lenova pre oporezivanja iznosio je 165 miliona američkih dolara, što je 62,3 posto više nego u odnosu na prošlu godinu.

Leave a Reply