Hardware

Lenovo predstavio “zelene” proizvode sa zlatnim statusom EPEAT

Od nedavno su na svetskom tržištu dostupni Lenovo proizvodi sa zlatnim statusom EPEAT, kao dokazom ispunjavanja najviših ekoloških standarda.

Lenovo, kao tehnološki lider u PC industriji, nedavno je na tržištu predstavio svoje najnovije proizvode – dobnike zlatnog statusa EPEAT koji su tek pre par nedelja imali svetsku premijeru: ultra laki prenosni računar ThinkPad X300, stone računare ThinkCentre M57p i ThinkCentre A61e, te monitor ThinkVision L220x Wide.

Sa obzirom da je EPEAT jedno je od najvećih priznanja za ekološku osveštenost koje se dodeljuje unutar IT industrije, zlatni status EPEAT-a koji su dobili Lenovo proizvodi dokazuje predanost ove kompanije zadovoljavanju najviših ekoloških standarda.

Od sada će i korisnici u regionu moći da nabave dugo iščekivani prenosni računar ThinkPad X300, koji označava prekretnicu unutar ThinkPad serije. Novo notebook ThinkPad X300 najtanji je i najlakši potpuno opremljeni računar u svojoj klasi dizajniran za najzahtjevnije korisnike koji su neprestanom pokretu. Debljine je svega 1,85 cm na svom najtanjem delu, a početna mu je težina samo 1,33kg.

Ujedno, ThinkPad X300 predstavlja jedno od ekološki najosveštenijih računara u PC industriji. Lenovo je dizajnirao ovaj računar uključujući tehnologiju koja ne šteti okolini kao što je SSD energetska efikanost i LCD staklo bez arsena te LED pozadinsko svetlo bez žive. Energetski efikasno LED pozadinsko svetlo omogućuje notebooku ThinkPad X300 do 35 posto manju potrošnju energije u poređenju sa pređašnjim modelima.

Lenovo je takođe predstavio dva ultra mala stona računara ThinkCentre M57p i ThinkCentre A61e. Ultra mali stoni računar ThinkCentre M57p dobitnik je sertifikata GREENGUARD te predstavlja ekološki najosvešteniji stoni računar kompanije Lenovo, a ujedno je prvi desktop ThinkCentre izrađen od recikliranih plastičnih materijala.

ThinkCentre M57P je najtiši računar u ThinkCentre porodici sa nivoom zvuka od 4,0 bela ili manje zavisno od aktivnosti. ThinkCentre M57p u potpunosti je opremljeno najnovijom tehnologijom ThinkVantage. Koristeći samo jedan taster, korisnik može da računar oporaviti od virusa, obnoviti ssitem, očisti hard disk i pronađe pomoć.

Drugi ultra mali stolni računar koje je Lenovo predstavio je ThinkCentre A61e. ThinkCentre A61e veličine je prosečnog telefonskog imenika, tih je pri radu i ima nisku potrošnju energije. ThinkCentre A61e poznat je po svojim ekološkim svojstvima u čijoj je izradi korišćeno do 90% materijala koji se mogu reciklirati. Takođe, stolni računar ThinkCentre A61e može da se napaja pomoću solarnih ćelija. ThinkCentre A61e je prvoi desktop u industriji koji pokreću energetski efikasniji AMD Athlon™ 64 X2 dual core i AMD Sempron™ single core procesori, koji pomažu korisnicima pri smanjenju troškova energije do 50 posto godišnje u poređenju sa prethodnimmodelima.

Lenovo predvodi u predstavljanju ekološki prihvatljivih proizvoda i svojom serijom monitora zlatnog statusa EPEAT. Jedan od monitora sa ovim statusom je i Lenovo ThinkVision L220x Wide, prvi 22-inčni widescreen monitor na tržištu sa rezolucijskim ekranom WUXGA. Monitor ThinkVision L220x Wide dovoljno je mali da stane na sto, a pruža bogati raspon boja i visoku rezoluciju trošeći manje energije.

Leave a Reply