Hardware

Lenovo ThinkPad X300

Lenovo je predstavio dugo iščekivani prenosni računar ThinkPad X300, za koji se kaže da je ‘najtanji je i najlakši potpuno opremljen računar u svojoj klasi’. Naravno, kad se to kaže, cilja se na Apleov Air Mac, za koji se baš ne može reći da je potpuno opremljen (za početak, da bi mogao biti tako tanak i elegantan, izbačena je optička jedinica).

Ultra lak i praktičan za prenošenje, X300 debljine je svega 1,85 cm ‘na svom najtanjem delu’ (formulacija preuzeta sa predstavljanja Air Maca) što je otprilike visina američke kovanice od 25 centi, a početna mu je težina 1,33kg.

ThinkPad X300 opremljen je velikim brojem najnovijih tehnologija kao što je SSD disk, LED pozadinsko svetlo te ima duži životni vek baterije i poboljšane mogućnosti bežičnog povezivanja. Zahvaljujući izuzetnim osobinama zaštite okoline i tehnologijama koje ne štete okolini kao što je nisko naponski procesor, ThinkPad X300 dobitnik je zlatnog statusa EPEAT.

Prenosni računar ThinkPad X300 označava prekretnicu unutar ThinkPad serije“, izjavio je Peter Hortensius, viši potpredsednik poslovne jedinice prenosnika Lenova. „Naši korisnici su nam  rekli da žele prenosni računar koji je jako tanak i lagan, ali su hteli da  zadrže mogućnosti baterije, USB ulaze i naravno DVD snimač. Čekanju je napokon došao kraj i svi njihovi zahtevi uklopljeni su u novi prenosnik ThinkPad X300, naš najtanji i najlakši ThinkPad do sada“. ThinkPad X300 nudi izbor ugrađenog DVD snimača debljine 7mm, sadrži stereo zvučnike, digitalni mikrofon i ugrađenu kameru.

Kako se najavljuje, serija prenosnih računara ThinkPad X300 nudi raznovrsne modele koji se mogu prilagoditi ekstremnim uslovima rada u pokretu kao što je početna težina od samo 1,33 kg, dužina trajanje baterije od 10 sati ili skladan odnos između navedenih osobina sa ugrađenim DVD snimačem. 13,3 inčni ekran visoke rezolucije sa LED pozadinskim svetlom WXGA omogućuje svetliju i energetski efikasniju izvedbu u poređenju sa LCD monitorima, a na raspolaganju je izbor mogućnosti povezivanja koji uključuje modele WWAN, WLAN, GB Ethernet i modem.

Konstruisan od najnovijih karbonskih i staklenih vlakana, “Next Generation ThinkPad Roll Cage“ omogućuje zaštitu prenosnika od pada koji se može dogoditi prilikom rada u pokretu. Isti ovi materijali koriste se u izgradnji vazduhoplova i bolida Formule 1 kako bi ojačali strukturu bez dodatne težine.

Poboljšana je i zaštita podataka: Prenosnik je opremljen 1,8 inčnim 65 GB SSD koji omogućava dvostruko bolje performanse od standardnog 2,5 inčnog tvrdog diska. Bez pokretnih delova, tehnologija omogućava četiri puta bolju otpornost na udarce kao i bolju energetsku efikasnost od standardnog tvrdog diska, a i pridonosi tanjem i laganijem dizajnu prenosnika. Notebook je opremljen najnovijom tehnologijom procesora Intel Core 2 Duo, do 4 GB memorije i tehnologijom Lenovo ThinkVintage.

Intelova najnovija tehnologija isporučila je komponente smanjene veličine do čak 50 posto ne utičući na kvalitet izrade ili dužinu trajanja baterije. Omogućujući Lenovu da predstavi jedan od najtanjih i potpuno opremljenih računara danas“, izjavio je Christian Morales, potpredsednik prodaje i marketinga i generalni menadžer Intela za regiju EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).

U svom prvom testu pred javnošću, prenosni računar ThinkPad X300 će početkom sledećeg meseca pružati podršku članovima tima službenog vazduhoplova za prenos olimpijskog plamena uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine – na zahtevnom putu od 137.000 kilometara koji čini „maraton“ na pet kontinenata. Odlazeći često iz grada koji će posetiti olimpijski plamen kasno na veče i dolazeći u sledeći grad rano ujutro, bez mogućnosti za i najmanju grešku, tim zadužen za olimpijsku baklju pouzdaće se u Lenovo tehnologiju kako bi pružio potporu gotovo za 22.000 bakljonosaca u više od 130 gradova sveta.

Kao dobitnik zlatnog statusa EPEAT, prenosni računar ThinkPad X300 predstavlja jedno od ekološki najosvještenijih računara u PC industriji. Lenovo je dizajnirao ovaj računar uključujući tehnologiju koja ne šteti životnoj okolini kao što je SSD energetska efikasnost i LCD staklo bez arsena te LED pozadinsko svetlo bez žive. Energetski efikasno LED pozadinsko svetlo omogućava notebooku ThinkPad X300 čak do 35 posto manju potrošnju energije u poređenju sa pređašnjim modelima. Takođe, Lenovo koristi i pakovanje koje se može reciklirati.

Leave a Reply