Foto · Hardware

Lepo kao slika – Kodak Easyshare EX1011

Kodak, renomirano ime u foto svetu, ima u svojoj ponudi možda najbolji digitalni ram za slike trenutno dostupan kod nas. Model 1011 iz EX serije smo dobili na test i za kratko vreme koje smo imali da se upoznamo sa uređajem, oduševljeni smo mogućnostima. Ali, da krenemo redom…

Model 1011 je iz EX serije, koja, za razliku od SA serije ima WiFi dodatak – omogućeno je bežično prebacivanje i pregledanje slika sa vašeg PC ili Mac računara. Korišćenje uređaja na Mac računaru nismo isprobali, ali ne sumnjamo da je podjednako lako kao i na Windowsu. Ovo je osnovna karakteristika koja izdvaja ovaj ram od drugih. Pored WiFI tu je i mini USB priključak, kao i slotovi za memorijske kartice. Podržani su SD, MMC, MS, xD, CF i MD formati kartica, što će zadovoljiti skoro sve korisnike. Dijagonala ekrana je 25.4 cm (10 inča, widescreen) i izuzetnog je kvaliteta.

Sam ekran nije moguće dodatno podešavati, sem jačine osvetljenja, dok o korekciji boja nema ni govora, što je mana. Rezolucija displeja je 800×480 piksela i sve slike koje ubacite biće automatski smanjene na tu veličinu. Algoritam za smanjivanje ume da pogreši, pa je preporuka da slike smanjite na tu rezoluciju pre ubacivanja u ram. Od  formata podržani su JPEG i EXIF (za fotografije), MOV, AVI, MPEG1 i MPEG4 (za video) i MP3 (audio). Da, dobro ste pročitali, možete slušati omiljene pesme dok pregledate slike ili zasebno, preko ugrađenog zvučnika na zadnjoj strani uređaja. Kvalitet zvučnika je na niskom nivou, i savetujemo korišćenje izlaza za slušalice. Puštanje video materijala malo laguje, ali to može biti problem jačine WiFi signala.

Reprodukcija fotografija je ono što je najbitnije za ovaj uređaj. Po uključivanju, EX1011 automatski započinje slideshow. Ukoliko u uređaj nije ubačena memorijska kartica, pušta slike iz interne memorije. Ona je prilično mala, 128 MB, ali svakako se očekuje da imate bar jednu memorijsku karticu u njemu. Može se promeniti vreme između dva slajda, vrsta tranzicije, orijentacija ekrana i to je to. Najveća zamerka reprodukciji je nemogućnost nastavljanja prikaza slika, resume opcija ne postoji i svaki put prikazivanje počinje od prve fotografije. Nadamo se da će nekim narednim firmverom ovo biti ispravljeno.

Daljinski upravljač koji dobijate uz ovaj digitalni ram je jedan od najmanjih koje smo ikada imali prilike da vidimo. Ipak, isti je obavezan za većinu funkcija koje postoje na uređaju. Kretanje kroz menije, zumiranje, rotiranje slike, star/stop/next/back, to su opcije, uz dugmiće za reprodukciju muzike i jačinu zvuka. Daljinski je neophodan jer većina tih opcija nije dostupna na tasterima koji se nalaze sa zadnje strane uređaja i savetujemo vam da ga dobro čuvate, vrlo lako se zaturi.

WiFI opcija je verovatno jedna od najzanimljivijih. Podržava 802.11 b/g standard. Uređaj skenira WiFi opseg i automatski se povezuje na vašu lokalnu mrežu. Slike sa vašeg računara “emitujete” putem Windows Media Playera 11, opcijom “Media Share”. Sa WEP enkripcijom nismo imali nikakvih problema ako se izuzme pomalo nezgrapno kucanje šifre putem daljinskog upravljača. Uređaj može da se koristi i kao čitač kartica, kada slike sa memorijske kartice koja je ubačena u njega gledate na računaru ali sumnjamo da će iko imati potrebe za ovim.

Dodatne opcije koje su nam se svidele su automatsko isključivanje/uključivanje uređaja u određeno vreme, mogućnost ugradnje na zid i mala potrošnja struje koja iznosi oko 11W/h.

Kodak Easyshare EX1011 predstavlja izvrstan uređaj za one kojima je potreban. Ukoliko želite da svoje fotografije prikazujete prijateljima u digitalnom, modernom ramu, EX1011 je svakako preporuka. Ako kojim slučajem imate i kućnu WiFi mrežu, oslobodiće vas mučenja oko konekcije. Jedino što možda može da vas odvrati od kupovine je cena, koja iznosi oko 200 evra.

Leave a Reply