Hardware

LG nastavlja rast na tržištu Srbije

Prema istraživanju tržišta koje je sprovela nezavisna međunarodna agencija, kompanija LG Electronics je na prvom mestu u Srbiji u prvoj polovini 2011. godine kada je u pitanju učešće u ukupnoj vrednosti i količini prodaje televizora, kućnih bioskopa i side by side frižidera. Takođe, LG Cinema 3D televizori su ubedljivo najprodavaniji u prvih osam meseci ove godine na tržištu Srbije.

Prema sprovedenom istraživanju, tržište televizora sa plazma, LCD i LED tehnologijom u Srbiji u prvoj polovini ove godine beleži pad. Ipak, učešće kompanije LG u ukupnoj vrednosti i količini prodaje raste, pa tako LG flet televizori i pored cene malo iznad prosečne, zauzimaju prvu poziciju na tržištu Srbije. Sa ovim modelima, kompanija LG ima 34,4% učešća u ukupnoj prodajnoj vrednosti, odnosno 32% od ukupnog broja prodatih uređaja u istoj kategoriji. Takođe, veliki globalni uspeh serije LG Cinema 3D televizora odslikava se i na tržištu Srbije, gde su najprodavaniji i gde čine 40,5% prodatih 3D televizora svih proizvođača.

Kada je reč o kućnim bioskopima, kompanija LG je zadržala lidersku poziciju na tržištu sa ima 57% učešća u ukupnoj prodajnoj vrednosti, odnosno 55% od ukupnog broja prodatih uređaja. LG Electronics, jedan od prvih proizvođača koji je uveo blu-ray tehnologiju na tržište Srbije, drži i prvo mesto u prodatim kućnim bioskopima koji reprodukuju sadržaje ovog formata.

„LG Electronics će u narednom periodu nastaviti da prati trendove na tržištu Srbije kako bi na osnovu ustanovljenih preferenci potrošača kreirao najbolju ponudu uređaja iz oblasti potrošaćke elektronike“, izjavio je Predrag Todorović, direktor Predstavništva kompanije LG Electronics u Srbiji.

Najprodavaniji modeli televizora na tržištu Srbije, nezavisno od proizvođača, su LCD televizori dijagonale 32 inča, sa 49,4% tržišta kada je prodajna vrednost u pitanju, odnosno 53,4% tržišta ako uzmemo u obzir broj prodatih uređaja. Ujedno, prema istraživanju preferenci potrošača2 koje je sprovela ista agencija, muškarcima je važnije da flet televizor ima veliki izbor naprednih mogućnosti, visoku rezoluciju ekrana ili pozadinsko LED osvetljenje, dok žene veći fokus stavljaju na praktičnost i preglednost glavnog menija. Čak 54% ispitanika navodi da im je bitno da televizor ima mogućnost povezivanja sa internetom. Takođe, ispitanici su spremni da izdvoje gotovo 40% više novca za televizore koji reprodukuju 3D sadržaj nego za konvencionalni flat televizor.

U prvoj polovini 2011. godine po ukupnoj vrednosti i količini prodaje, LG Electronics zauzima i prvo mesto na tržištu Srbije kada su u pitanju i side by side frižideri. Prema istraživanju preferenci potrošača, primarni kriterijumi pri kupovini frižidera za ispitanike jesu ušteda električne energije i veličina unutrašnjeg prostora. Čak 80% se o proizvodima informiše putem web sajta proizvođača, dok se kao drugi izvor informacija pri kupovini navodi preporuka drugih korisnika. Žene se, za razliku od jačeg pola, pri kupovini se više oslanjaju i na promotivne materijale kao i na preporuku prodavaca na samom prodajnom mestu.

Leave a Reply