Hardware

MACINTOSH RAČUNARI – RAZVOJ DESKTOP LINIJE PROIZVODA

Apple Macintosh 512KJoš od 1984. godine, kada je kompanije Apple predstavila svoj prvi desktop računar koji je bio komercijalno dostupan svim potencijalnim korisnicima, beleži se jako brz rast prodaje svih modela Macintosh računara. Uporedo sa ovim, sama kompanija Apple je osetila brz procvat, doživljavajući ekspanziju u sve većem broju zemalja na svim kontinentima. Razvijajući svoju tehnologiju, desktop računari su postajali sve kompaktniji, efikasniji i estetski prefinjeniji, a kompanija Apple sve cenjenija u stručnim IT krugovima.

Prvi originalni Macintosh računar je bio u razvoju od kraja 70-ih godina, pa sve to Januara 1984. godine, kada je zvanično pušten u prodaju. Iako to mnogi ne znaju, “Macintosh 128K” je uopšte prvi računar koji je koristio grafički interfejs, za razliku od MS-DOSa kojim se upravljalo preko komandne linije. Ideologija kojom je nastao ovaj kompjuter se može primetiti sve do današnjih modela. Naime, inženjeri iz kompanije Apple su želeli da naprave kompaktan kompjuter koji bi imao samo jednu fizičku jedinicu unutar koje je bio smešten monitor ( tada veličine 9 inča ) i apsolutno sve interne komponente. Čak je i imao ručicu sa svoje gornje strane koja mu je davala izvesnu mobilnost. Danas zvuči smešno, ali za vreme u kojem se pojavio “Macintosh 128K” je bio prilično jaka mašina – sa mikroprocesorom od 8 Mhz i 128 KB RAM memorije. Ovaj računar nije imao internu komponentu za sladištenje podataka ( Hard Drive ), već je sve podatke učitavao direktno sa diskete ( Floppy Drive ).

Nakon 20 meseci razvoja, predstavljena je nova generacija pod nazivom “Macintosh 512K”. Ovaj računar je dolazio sa 512 KB RAM memorije, što je udvostučeno u odnosu na prethodni model i sa modemom za povezivanje na mrežu. Glavni nedostatak ovih računara jeste to što je bilo potpuno nemoguće “nadograditi” neku od internih komponenti. Ubrzno nakon puštanja u prodaju “Macintosh 512KB”, Apple je razvio sledeću generaciju i samo 4 meseca kasnije je predstavljen “Macintosh Plus”. Svi nedostaci prethodnih generacija su ispravljeni, te je Mac dobio unapređenje RAM memorije sa 512KB na 1MB – 4MB, i mogućnost povezivanja sa jedinicom za skladištenje podataka ( Hard Disk ). Korisnici Mac računara su velikim mahom bili grafički dizajneri, jer su najcenjeniji programi, kao što su QuarkXPress, Adobe Photoshop i Adobe Illustrator bili dizajnirani isključivo za Macintosh računare.

Nakon tri godine razvoja, 1987. je stigao “Macintosh II”, čija je cena osnovnog modela bila 5,500$, dok je verzija sa kolor monitorom i naprednijom grafičkom karticom iznosila preko 10,000$. Glavne karakteristike ovog računara su bili veća brzina mikroprocesora, veća RAM memorija ( do 128MB ), hard drajv veličine od 20MB do 40MB, mogućnost ugradnje video kartice. Ovaj kompjuter je u naredne tri godine doživeo nekoliko revizija koje su najvećim delom značile unapređenje internih komponenti. Čuveni Microsoft Windows 3.0 koji se pojavio na tržištu 1990. godine, značio je drastičan pad prodaje Mac računara. Personalni kompjuteri kojima je upravljao Windows 3.0 su bili fleksibilniji i značajno jeftiniji.

Kao odgovor Microsoftu, Apple je uveo reviziju “Macintosh II” računara čija cena je iznosila oko 2,500$, a takođe je pušten u prodaju “Macintosh Classic” – verzija namenjena kućnim korisnicima, čija je cena bila 999$. Ipak, i pored svega ovoga Macintosh je i dalje beležio drastičan pad profita u poređenju sa prethodnim godinama. Veliki zaokret se desio samo godinu dana posle, kada je Apple predstavio novi operativni sistem nazvan “System 7”, koji je doneo ogromna poboljšanja i pregršt novih funkcija. Uz ovo, Apple je predstavio novu generacija računara – “Macintosh Quadra” u dve verzije i to 700 i 900, koji su mogli u potpunosti da iskoriste sve mogućnosti Sistema 7. Macintosh Quadra je imao jako mnogo revizija, gde je Apple prilagođavao ovaj kompjuter ciljnim grupama korisnika – od grafičkih inženjera, preko naučnih radnika pa do običnih, kućnih korisnika, te je pravio kompjutere koji su bili brendirani kao nove serije, ali koje su u principu bile temeljene na Quadri. Najpoznatije nove serije su bile “Macintosh Performa” i “Centris”. Nakon pojavljivanja Windows 95 OS, kao i sve bližoj saradnji Microsofta i Intela, činilo se da uprkos svemu Apple gubi bitku, te je bio prinuđen da dopusti proizvodnju Mac komponenti od strane drugih proizvodjača, kako bi smanjio sopstvene troškove. Međutim, na čelo kompanije Apple, 1997. godine dolazi čuveni Steve Jobs, koji je doneo jako mnogo drastičnih promena u ovoj kompaniji. Apple je ponovo bio jedini proizvodjač koji je sam razvijao hardverske i softverske aspekte svih modela koje je prodavao. Ubrzo je izdat Mac OS 8 i nova linija proizvoda desktop računara čije naslednike možemo kupiti i danas – iMac računari. Svojom pojavom na svetskom tržištu, iMac-ovi su doneli pravu revoluciju u najrazličitijim aspektima IT industrije. Bili su svakako tehnološki napredni, koristili su novi Mac OS 8 i doneli su serijsku proizvodnju USB portova.

Dali su novo značenje industrijskom dizajnu, jer je svaki pojedinačni aspekt dizajna bio detaljno razradjivan. Za razliku od PC-a, Macovi su bili jednostavno prelepi. Mnogi se slažu da su zapravo Macovi najbolji primer industrijskog dizajna 90-ih godina. U prvih šest meseci Apple je prodao vise od 1,000,000 iMacova i sebi doneo godišnji profit od više od 300,000,000$. Uz iMac mogao se naći i čuveni PowerMac Cube, koji je zapravo predstavljao kućiste sa impresivnim karakteristikama spakovanim u savršeni dizajn. Imao je procesor jačine do 500 MHz, RAM memorije do 1,5GB, grafičku karticu ATI Raden sa 32MB DDR SDRAM i hard disk veličine do 60GB, CD ili opciono DVD-ROM drive. Komponente kao što su monitor, miš, tastatura i zvučnici su bili prodavani posebno. Narednih godina, Apple je unapređivao procesore koji su korišteni u iMac-u i PowerMac-u, od originalnih procesora poznatih kao “G3”, preko unapređenja do “G4”, pa do “G5”, što se desilo 2004. godine.

Nove komponente su iziskivale i nova softverska rešenja, te je pušten u prodaju Mac OS X, što se desilo 2001. godine. Sve do danas, Apple je izdao šest revizija svog OS 10 (ili OS X) sistema, te danas koristimo Mac OS 10.6 “Snow Leopard”. Svaki put kada je došlo do promene unutarnjih komponenti, koje su postajale sve manje, sam izgled iMac-a se menjao. Vremenom je postao sve tanji, zaobljeniji, sa većim ekranom. Preciznost izrade je uvek bila karakteristika Apple kompjutera, te korisnici iMac-a danas uživaju u desktop kompjuteru veličine do 24 inča, koji je smešten u aluminijumskom “telu” napravljenom iz jednog celovitog dela. Ovi kompjuter predstavljaju i “najzeleniju” liniju IT proizvoda u svetu. Čuvenog Power Mac Cube-a je nasledio Mac Mini, koji je i danas u prodaji.

Ovo je najmanji i najjeftiniji Mac koji se danas može kupiti. Najnoviji tehnološki prevrat se desio 2006. godine, kada je “G5” procesor bio nasleđen od strane Intel procesora koji su dali nove mogućnosti Macovima, još tanje kompjutere i mogućnosti istovremenog korištenja Microsoft Windows operativnih sistema sa Mac OS-om, što ga čini nezamenjivim u današnjoj digitalnoj eri. Macintosh kompjuteri su svakako fenomen još od 80-ih godina u svetu, a tek poslednjih nekoliko možemo primetiti da polako ulaze i na tržište Srbije.

Svakako bi trebalo obratiti pažnju na njih, a ukoliko to ne želite svojevoljno, biće sigurno neizbežno da Vašu pažnju potpuno zaokupira prelepi beli laptop koji ćete videti negde u gradu, a prepoznaćete da se radi o Macu po “ugriženoj” jabuci koja zrači belom svetlošću na poklopcu tog kompjutera.

2 thoughts on “MACINTOSH RAČUNARI – RAZVOJ DESKTOP LINIJE PROIZVODA

Leave a Reply