Hardware

Milijarda i po evra kazne za katodne cevi

Evropska komisija je odlučila da se suprotstavi uticajnim proizvođačima elektronike, jer su nezakonito uvećavali cene ekrana za televizore. Kaznu u iznosu od 1,47 milijardi evra moraće da plati sedam velikih kompanija.

Retko kad Evropska komisija odreaguje na poslovanje tako dobro organizovanih kartela, izričući veliku kaznu. Ali ovoga puta to je bilo neophodno, jer je utvrđeno da su uticajni proizvođači elektronskih uređaja godinama unazad podizali cene televizijskih ekrana, na račun potrošača. „Sedam velikih proizvođača zajednički je uvećavalo cene katodnih cevi. Koordinisano su upravljali proizvodnim pogonima i time uticali na tržišnu vrednost proizvoda“, rekao je evropski komesara za zaštitu konkurencije Hoakin Almunija (na fotografiji dole).

Rukovodioci tih firmi redovno su se sastajali, na različitim lokacijama u Evropi i Aziji, usklađujući tako odluke o kontroli proizvodnje televizijskih ekrana. Zajedničko delovanje najuticajnijih proizvođača elektronike, dodatno je uvećalo prihode firmi poput Samsunga, Filipsa, LG, Tošibe, Panasonika i Tehnikolora. Na listi je i tajvanska firma Čungva, koja je Evropsku komisiju i dovela do ključnih dokaza u ovom slučaju.

Vreme za naplatu

U suštini, reč je o dva kartela. Jedan je nadležan za proizvodnju katodnih cevi za televizore, a drugi za delove koji se ugrađuju u monitore za računare. Pojedine firme, kao što je to slučaj sa Filipsom, imaju poslove u oba kartela, dodaje Almunija. „Cene katodnih cevi koje se ugrađuju u televizore, čine 50 do 70 odsto ukupne cene kompletnog uređaja. Što znači da je naneta ogromna šteta proizvođačima televizora i računara. A zatim i velikom broju potrošača, koji su na kraju za uređaj morali da plate daleko veću cenu.“

Istragom Evropske komisije utvrđeno je da se sa takvom praksom počelo još polovinom 90-ih godina. Zvaničnici u Briselu smatraju da je došlo vreme da se taj račun naplati. „Došli smo do sume od 1,47 milijardi evra. To je najveća kazna koja je nekom kartelu do sada bila izrečena“, kaže evropski komesar.

Evropska komisija odlučila je da preispita poslovanje kartela još u 2007. godini, kada je firma Čungva odlučila da se povuče iz nezakonitog poslovanja. Zbog toga je tajvanska kompanija pošteđena plaćanja kazne. U međuvremenu se katodne cevi ne proizvode masovno kao ranije, jer su tržištem zavladali uređaji sa ravnim LCD ili plazma ekranima. Ipak, stare televizore još uvek ima više miliona domaćinstava, koji za ove uređaje svojevremeno, previše platili.

2 thoughts on “Milijarda i po evra kazne za katodne cevi

  1. Aca

    Једино фармакомафија има право да ради шта хоће са ценама својих производа који су неопходни људима. За разлику од лекова, телевизори нису неопходни и купују се много ређе. Однос цена такође није за поређење, јер су фармацеутски производи далеко, далекло скупљи. Да не спомињем измишљање лекова за непостојеће болести.

  2. Žika Žikič

    To je u stvari pranje novca. Kako bi inače Evropska komisija došla do 1,47 milijardi evra i za šta će se taj novac koristiti? Sigurno ga neće vratiti oštećenima.

Leave a Reply