E-servisi · Hardware

Mogućnost saradnje Vlade i kompanije HP na razvoju IT sektora

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije “Hjulit- Pakard” (HP) o mogućnostima bliže saradnje te kompanije i Vlade u domenu nauke i tehnološkog razvoja.

Đelić je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o izradi zajedničkog memoranduma o razumevanju, kojim će se ozvaničiti zajednički projekti u oblasti javnih finansija, edukacije, nauke i tehnologije.

On je izrazio očekivanje da će ova kompanija biti prisutna i na predstojećim tenderima Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, koji će biti usmereni na opremanje srpske informatičke zajednice, uključujući i projekat super-računara koji će biti pokrenut sledeće godine.

Prema njegovim rečima, interes Srbije je da se informacione tehnologije razvijaju, a to se može postići partnerstvom sa najvećim kompanijama u ovoj oblasti.

Potpredsednik Vlade je rekao da je predstavnicima te kompanije predstavio planirane investicije u naučnu i tehnološku infrastrukturu koje podrazumevaju i izgradnju naučno-tehnološkog parka na Zvezdari, kao i druga ulaganja u domenu IT-a.

Generalni direktor HP grupe za personalne sisteme za centralnu i istočnu Evropu Ahim Katler istakao je da ta kompanija ima veliko iskustvo na polju edukacije u javnom sektoru, koje bi rado podelila sa stručnjacima u Srbiji i tako doprinela razvoju ove oblasti.

Leave a Reply