Hardware

“Mubadala ATIC” će proizvoditi procesore u Srbiji

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa generalnim direktorom kompanije „Mubadala“ šeikom Kaldunom Kalifom Al Mubarakom, kao i sa članovima delegacije ove kompanije.

Vučić je ukazao na važnost danas potpisanih memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije „Mubadala“ u oblasti naprednih tehnologija poluprovodnika i čipova, vazduhoplovnih tehnologija, telekomunikacija i obnovljivih izvora energije.

atic

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da je saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima veoma važna za našu zemlju.

Glavni operativni direktor kompanije „Mubadala“ Valid Al Mokarab Al Muhairi istakao je da će ta kompanija intenzivirati saradnju sa srpskim institucijama.

On je ocenio da će potpisani dokumenti omogućiti da se identifikuju mogućnosti investiranja, i dodao da ta kompanija ostaje dosledna podršci razvoju raznovrsne, globalno integrisane i inovativne ekonomije u Abu Dabiju, kao i širenju na perspektivna tržišta, kao što je Srbija.

Nakon sastanka u Vladi Srbije potpisana su četiri ključna sporazuma o razumevanju sa institucijama Vlade Srbije o istraživanju komercijalnih mogućnosti, a potpisivanju ovih sporazuma prisustvovali su Vučić i Al Mubarak.

Glavni ciljevi ovih sporazuma su ulaganja i mogućnosti razvoja u Srbiji u više oblasti, u kojima kompanija „Mubadala“ već posluje.

Kompanija “Mubadala ATIC” i Republika Srbija će istražiti izvodljivost istraživačkog i razvojnog centra u Srbiji u industriji poluprovodnika.

Takođe, kompanija „Masdar“ i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine zajedno će identifikovati mogućnosti investiranja u srpske tehnologije Fokus- program za obnovljivu energiju.

Kompanija „Mubadala“ (Khazna) i Telekom Srbija će zajedno istražiti mogućnosti za razvoj data centara u Srbiji.

Republika Srbija i kompanija „Strata“ će istraživati zajedničke mogućnosti za razvoj avio-konstrukcije – u vezi sa proizvodnim kapacitetima u Srbiji, navodi se u saopštenju Kabineta prvog potpredsednika Vlade.

Leave a Reply