Hardware

Multifunkcionalni inkjet štampači

Kod nas je uobičajeno da se za poslovnu primenu koriste skoro isključivo laserski štampači i multifunkcionalni uređaji. Međutim, sa poboljšanjima inkjet tehnologije do kojih je došlo u poslednjih nekoliko godina, i kolorni multifunkcionalni uređaji postaju sve interesantniji, posebno za male firme.

Najnoviji HP inkjet multifunkcionalni štampači, kao što su HP Photosmart C7280 i C8180, upravo su takvi uređaji. Oba modela su zasnovana na najnovijoj HP Scalable Print tehnologiji. Njihov koncept je da imaju odvojene kertridže za svih šest mastila koje koriste, jednu (izuzetno trajnu) glavu i da imaju veoma nisku cenu otiska. Osim razdvojenih kertridža, za ovo je zaslužan i poseban sistem transporta mastila koji omogućava čišćenje i održavanje sistema za štampu praktično bez ikakvog utroška mastila -ono se reciklira i vraća u rezervoar nakon čišćenja.

Oba uređaja koriste iste kertridže, a suštinska razlika je u tome što HP Photosmart C7280 ima ADF kapaciteta 50 listova i faks, dok C8180 može da kopira samo sa stakla. Brzina štampe im je ista -7.5 crno-belih i 8 kolornih A4 strana teksta u minuti, u kvalitetu neophodnom za poslovnu primenu. Brzina kopiranja im je vrlo slična – 7.5 cb i 6.2 kolornih kopija u minuti.

Pri tom je kvalitet štampe na običnom papiru dovoljno visok za potrebe poslovne korespodencije, iako se koriste mastila na dye osnovi. Fotografije se štampaju u izuzetno visokom kvalitetu i brzinom koja se kreće od 10 do 52 sekunde za fotografiju formata 10xl5cm na foto papiru. Postoji mogućnost štampe direktno sa memorijskih kartica, USB Flash memorija i PictBridge kompatibilnih aparata, a oba modela imaju i mogućnost rudimentarne obrade fotografija i kada uređaj nije priključen na kompjuter.

Pri tom HP Photosmart C8180 ima i TFT displej dijagonale 8.9cm osetljiv na dodir, kao i ugrađeni DVD pisač, pa je fotografije u digitalnom obliku moguće snimiti na optički medij direktno sa kartica. Dakle, ako imate malu firmu i ako se u vašem poslu više nego uobičajeno koristite fotografijama (trgovina nekretninama i si.), jedan od ova dva uređaja može biti idealno rešenje za vas.

2 thoughts on “Multifunkcionalni inkjet štampači

Leave a Reply