Hardware

Na sajmu CES 2010 Samsung prikazao budućnost uređaja namenjenih kućnoj zabavi

Predstavljeno: Samsung aplikacije, 3D linija proizvoda, e-papir uređaji – i kao dodatak – odvažna nova predanost zaštiti životne okoline

Na konferenciji za medije održanoj u sklopu Međunarodnog sajma potrošačke elektronike (CES), Samsung je ponosno predstavio najnoviju liniju tehnologija, uključujući liniju 3D uređaja, application store putem HDTV-a, te inovativne eBook čitače.

Važnost Samsungovih inovacija prepoznalo je i Udruženje  potrošačke elektronike (Consumer Electronics Association), dodelivši Samsungu 23 prestižne CES 2010 nagrade za inovacije, uključujući tri „Najbolje inovacije“; tri nagrade za ekološki dizajn, tri LED HDTV sa pozadinskim osvetljenjem, jedna plazma HDTV, tri Blu-ray playera, jedan sistem kućnog bioskopa, dva digitalna audio playera, dva digitalna fotoaparata, jedan hladnjak, šest mobilnih telefona, te jedna monitor sa mogućnošću višestrukog prikaza.

Portfelj Samsungovih proizvoda od 7. do 10. janaura bio  je izložen na štandu 11026 u središnjoj dvorani kongresnog centra Las Vegasa. Detalji o predstavljenim proizvodima, slike visoke rezolucije te video snimke dostupne su na www.samsung.com/newsroom.

Samsungova trenutna snaga na području industrije, koja je prikazana kroz linije proizvoda, poput vođstva na području proizvodnje televizora i mobilnih telefona, donosi kompaniji mogućnost snažnog razvoja i rasta. Utirući put snažnom ekonomskom oporavku sa neprikosnovenim inovacijama, Samsung je najavio da do 2020. godine planira da dostigne prihode od 400 milijardi američkih dolara.

Samsung je prepoznao snagu i uticaj svog globalnog vođstva, te će nastaviti da se obavezuje na ekološki efikasno upravljanje. Samsung je predan ekološki efikasnim aktivnostima širom  celokupnog sistema, od izbora dobavljača i partnera, preko dizajna proizvoda, logistike, do odlaganja. Cilj ovog poduhvata je osiguranje ušteda energije u 2013. godini u iznosu koji je jednak 6 posto ukupne energije generisane u SAD-u tokom 2008 godine.

Na ovogodišnjem međunarodnom sajmu CES, prikazali smo budućnost uređaja namenjenih kućnoj zabavi, počevši od našeg inovativnog pristupa aplikacijama i 3D tehnologiji”, izjavio je Boo-Keun Yoon, predsednik poslovne jedinice Visual Display u kompaniji Samsung Electronics. “Nadalje, naši novi proizvodi koji pomeraju granice u kategorijama poput mobilnih uređaja, MP3 playera i prenosnih računara, nastaviće da doprinose rastu i razvoju Samsunga na svim segmentima tržišta na globalnom nivou”.

Stvarajući budućnost kućne zabave

3D je tehnologija kućne zabave u 2010. godine koja pomera granice, a Samsung je dao podsticaj 3D tehnologiji predstavivši široku liniju 3D uređaja namenjenih kućnoj zabavi. Samsung će proizvesti potpuno rešenje za 3D kućni bioskop sa naprednim 3D televizorom, sofisticiranim 3D Blu-ray playerom i modernim 3D naočarima sa aktivnim kapcima.

Potpuna linija 3D uređaja uključuje LED 9000, LED 8000 i LED 7000, kao i LCD i plazma televizore, te Blu-ray playere. Svi su kompatibilni s mnogostrukim 3D standardima uključujući polu i potpune HD formate rezolucije, kao i “Blu-ray 3D” standard koji je odobrilo Udruženje za Blu-ray diskove. Na ovaj način, korisnici će znati da će svi njihovi 3D uređaji savršeno raditi zajedno. Samsung će proizvesti 3D prikaz najvišeg kvaliteta u industriji pomoću posebno izrađenog 3D čipa kojeg je proizvela Samusungova poslovna jedinica za poluprovodnike.

Serija 9000, vodeći Samsungov proizvod, je do danas najimpresivniji Samsungov HDTV – suštinski tanak televizor sa LED pozadinskim osvetljenjem i vrhunskim daljinskim upravljačem osetljivim na dodir, te ugrađenom 3D tehnologijom – postavlja nove standarde kvaliteta slike i povezivosti kućnog bioskopa koje ostavlja bez daha. Najtanji u potpunosti integrisani LED TV na svetu, Serija 9000 dizajniran je kako bi zaustavila sva nadmetanja vezana za dubinu.

Vodeći tržište kućne zabave sve dalje, Samsung je predstavio svoj nadograđeni [email protected] – uslugu sadržaja, koja sadrži Samsung Apps, prvu prodavnicu aplikacija na svetu smeštenu na HDTV, putem koje korisnici mogu skinuti i kupiti aplikacije sa odabranih Samsung HDTV-a, Blu-ray playera, te sistema kućnih bioskopa u 2010. godini.

Samsung Apps omogućuje korisnicima proširen sadržaj koji se jednostavno pregleda te aplikacije vodećih pružatelja usluga poput Accedo Broadband, AccuWeather.com, The Associated Press, Blockbuster, Fashion TV, Netflix, Picasa, Pandora, Rovi, Travel Channel, Twitter, USA TODAY, te Vudu. Aplikacije se mogu skidati i pregledati za vreme gledanja televizijskog programa. Prva grupa TV aplikacija biće dostupna besplatno od proleća ove godine, dok će se premium aplikacije moći kupiti na leto putem rešenja za novčane transakcije.

Oprema za razvoj softvera koja će biti javno dostupna uskoro će biti na tržištu. Samsung Apps neće stati u kući – takođe podržava odabrane mobilne telefone širom sveta. Samsung Apps Mobile već je predstavljen u Engleskoj, Francuskoj i Italiji te će se tokom 2010. godine proširiti na otprilike 50 zemalja širom sveta.

Sledeći popularne „Bordeaux” i „Crystal TV dizajn” (poznatiji u Americi kao „Touch of Color” dizajn), kristalne koncepte prethodnih godina, Samsung je predstavio najnovije usmerenje na području dizajna, temu „Dizajn inspirisan prirodom“ koja hvata svetlo i menja boje u zavisnosti od ugla gledanja. Ova nova tema biće dostupna tokom ove godine na Samsung LED televizorima, Blu-ray playerima i kućnim bioskopima.

Samsung je najavio svoj cilj da proda 10 miliona LED televizora širom sveta tokom 2010. godine. Nastavljajući unapređivati kategoriju, Samsung je predstavio nove dodatke na opsežnoj liniji proizvoda sa ugrađenim 3D procesorom, interaktivnim iskustvom povezivanja i vrhunskim umetničkim dizajnom.

Samsung je takođe nastavio da pruža izbor svojim korisnicima, nudeći im široku paletu LCD i plazma HDTV-a. Nedavno najavljene LCD serije 750 i 650 uključuju poboljšani kvalitet slike i naprednu povezivost. Sa DLNA mrežnim mogućnostima i novim dizajnom Touch of Color, ovi HDTV-i podižu nivo izvrsnosti u svojim. Serija 750 uključuje ugrađenu 3D tehnologiju, koja omogućuje da prikazi “iskaču” iz ekrana.

Novi portfolio ultra tankih plazma HDTV-a čine serije 8000, 7000, te 6500. Svaka serija pruža tehnologije koje donose nadmoćni kvalitet slike, naprednu povezivost i nadograđeni [email protected] – uslugu sadržaja, te su u skladu sa izmenjenim EnergyStar 4.0 smernicama – te su svi debljine nešto veće od jednog inča.

Na CES-u je predstavljena i najnovija linija Samsungovih Blu-ray playera. Među njima je i BD-C6900, dobitnik nagrade „CES Best of Innovations 2010”, sa ugrađenom 3D reprodukcijom i novim 3D Blu-ray standardom. BD-C7500 je do danas najtanji Blu-ray player, s modernim kućištem inspirisanim prirodom.

BD-C6500 kombinuje  performanse i brzinu, dok početnički BD-C5500 nudi ekološki efikasan dizajn. Sve linije playeri u 2010. godini, počevši od BD-C6500 pa nadalje, po prvi put će podržavat nadograđeni [email protected] – uslugu sadržaja.

Nadalje, Samsung je predstavio novu generaciju sistema Blu-ray kućnih bioskopa; HT-C6730W, koji je takođe osvojio nagradu „Best of Innovations 2010”, zatim HT-C7530W te HT-C6500. Sva tri modela predstavljaju novi retro dizajn zvučnika bez rešetke te Samsungovu novu tehnologiju Crystal Amplifier Pro, koja osigurava tačnu reprodukciju zvuka i minimalna ometanja buke.

Na kraju, Samsung je predstavio liniju samostojećih AV prijemnika za 2010. godinu, koji nadograđuju predanost kompanije da korisnicima donosi vrhunsko audio iskustvo. Oba modela samostojećih AV prijemnika – 7.2-kanalni HW-C700 i 5.1-kanalni HW-C500 – sadrže Samsungovu tehnologiju Crystal Amplifier Pro koja unutar doma pruža audio iskustvo na koje su korisnici navikli u bioskopskim dvoranama.

Leave a Reply