Hardware

Na sajmu CES predstavljeni najnoviji elektronski uređaji

Sajam Consumer Electronics Show obiluje novim i inovativnim elektronskim  proizvodima, ali na njemu nema proizvoda diva industrije, kompanije Apple. Ovaj proizvođač popularnog iPada i iPhonea stvorio je tržišta za koja se mnoge druge kompanije nadaju da će mu na njima moći biti konkurencija.

Najnovije elektronske naprave predstavljene su prošle nedelje na sajmu Consumer Electronics Show u Las Vegasu. Među najpopularnijim uređajima na godišnjem sajmu su tablet računari, koji su konkurencija Appleovom popularnom iPadu. Na sajmu je predstavljeno više od 200 hiljada proizvoda, a Sarah Myers iz udruženja potrošača elektronskih uređaja kaže da su prenosni tablet računari privukli dosta interesa na ovogodišnjem sajmu:

“Očekujemo da će biti predstavljeno više od 80 ovakvih računara. Mislim da to zaista pokazuje da potrošači stvarno žele prenosne uređaje. Žele biti u mogućnosti da tehnologiju i informacije ponesu sa sobom kud god da krenu. Takođe smo videli dosta takozvanih smart, odnosno pametnih telefona.”

Sa druge strane, tu su novi trodimenzionalni televizori sa velikim ekranima, nove naočare za gledanje prijemnika u 3D formatu, a i neki prijemnici za koje naočare čak nisu ni potrebne: “Videli smo i neke nove televizijske uređaje, što znači da će vaš televizor biti povezan sa intenet tehnologijom, dakle da će vaš televizor postati vaš kompjuter.” Na sajmu se mogu videti i veš mašine, kao i hladnjaci sa manjom potrošnjom struje.

Mnogi uređaji imaju višestruku namenu, uključujući i novi zabavni i elektronski sistem za automobile, te sistem navigacije za planinare, koje je proizvela kompanija Eton Corporation. Lindsay Gropper kaže da su ovi prizvodi namenjeni ljudima koji vole da borave u prirodi: “Na ovom uređaju će biti i radio sa kratkim i srednjim frekvencijama, a uz to naći će se još merač nadmorske visine, sat, štoperica, i termometar.”

Osim toga, imaće i kompas, barometer, baterijsku lampu, otvarač za boce, i solarnu bateriju. Na sajmu se mogu naći i pokrivači i držači za Appleov iPad, koje proizvodi kompanija Joby, kao i fleksibilni stalak za iPad ili Appleov iPhone. Scott Ellis iz fitme Joby kaže da njihovi proizvodi plene pažnju na ovom sajmu. Ali, na njemu nema proizvoda diva industrije, kompanije Apple. Ovaj proizvođač popularnog iPada i iPhonea stvorio je tržišta za koja se mnoge druge kompanije nadaju da će mu na njima moći biti konkurencija. (VOA)

Leave a Reply