Hardware · TV-Monitori

Najave prvog Apple monitora osetljivog na dodir

Pojavila se prilično uverljiva glasina prema kojoj Apple priprema novi proizvod: netbook sa monitorom osetljivim na dodir.

Ova je glasina potekla od firme Wintek, koja navodno proizvodi monitore osetljive na dodir, dijagonale između devet i 11 inča, za firmu Apple. Kao i sve priče vezane uz Apple, i ova je neslužbena i može se pokazati pogrešnom, no sada i drugi izvori upućuju na to da Apple radi na nečemu sličnom netbooku.

Tačno je i to da je iPhone otvorio oči mnogima i pokazao da pravi mobilni računar sa monitorom osetljivim na dodir i virtualnom tastaturom uopšte nije neizvodljiva misija. Istovremeno raste i potražnja za jeftinim, malenim prenosnim računarima koji se svrstavaju pod naziv netbooka, pa se ideja spajanja određenih tehnologija s iPhonea i netbooka čini logičnom. Lično smatram da je ono što svetu trenutno treba povezivi tanki, lagani prenosnik dijagonale oko 11 inča, bez tastature (unos podataka bi se mogao vršiti putem virtualne tastature slične onoj na iPhoneu) i s dovoljno velikom rezolucijom (recimo, 1.200 x 800 piksela) za nesmetano pregledanje weba. Većina analitičara predviđa nešto slično (uglavnom su sporenja oko toga treba li takav uređaj fizičku tastaturu ili ne), a s obzirom na to da nikakvi konkretni detalji o Appleovu netbooku nisu poznati, ovo predviđanje vredi koliko i svako drugo; videćemo šta će se na kraju pojaviti u Appleovim prodavnicama.

Leave a Reply