Hardware · PC računari

Najbrži skener na svetu

Maksimalna brzina koju skener Canon DR−2580C ima iznosi čak 50 skeniranih stranica po minuti

U poslovnom okruženju je brzina obavljanja posla od presudnog značaja. Neki poslovi su po prirodi stvari spori i teško da ih je moguće ubrzati. Uzmimo na primer skeniranje. U domaćim firmama su najrasprostranjeniji tzv. flatbed skeneri (samostalni ili u okviru multifunkcijskih mašina), koji su sami po sebi spori.

Skeniranje i obrada jednog dokumenta (jedne stranice teksta) korišćenjem ovih uređaja traje u proseku od jednog do tri minuta. A da li ste znali da se taj posao može obaviti za manje od deset sekundi? Naravno, da biste dobili takav rezultat postoje neki preduslovi. Glavni preduslov je nabavka Canon DR−2580C skenera.

Po svom izgledu on više podseća na ink−jet štampače nego na skenere, ali to ne treba da vas zavara. Upravo je ovakav oblik skenera omogućio njegovu izuzetnu maksimalnu brzinu koja iznosi čak 50 skeniranih stranica po minuti!

Kako je ona postignuta? Skener ima tray u koji može da se smesti do 50 listova papira za skeniranje. Pošto se radi o “prolaznom” skeneru (papir prolazi kroz skener, kao kod štampača), svi delovi skenera su fiksirani pa je to omogućilo da se postave dve diode za skeniranje.

Time je omogućeno skeniranje obe strane lista papira istovremeno. Skenirani dokumenti mogu automatski da se snimaju u, recimo, PDF format koji predstavlja standard za čuvanje elektronske dokumentacije, pa se interakcija čoveka prilikom ove operacije može svesti na dopunjavanje traya sa novim listovima koji treba da se skeniraju.

Kao kod štampača, kod ovog skenera dolazi do presavijanja listova za 180 stepeni koji izlaze sa gornje strane uređaja. To znači da se na ovaj način ne mogu skenirati kruti dokumenti (biznis kartice, platne kartice i slične stvari).

Za takve dokumente postoji mogućnost uklanjanja zadnje maske skenera, čime se otvara prostor za pravolinijsko kretanje dokumenta koji se skenira. Još jedna stvar nije moguća sa ovim skenerom. Ukoliko ste navikli da skenirate knjige, to ovde ne može da se uradi, bar ne bez dokupljivanja posebnog dodatka.

Dodavanjem flatbed dela osim što je moguće skeniranje kao kod klasičnih skenera, dobija se i povećanje maksimalne širine štampe, sa 8 na 12 inča. Sa druge strane mehanizam na kome je zasnovano skeniranje provlačenjem papira omogućava skeniranje veoma dugačkih dokumenata (do jednog metra), kao što su recimo izveštaji štampani na beskonačnom papiru.

Pošto se radi o dokument skeneru, proizvođač je u skener ugradio nekoliko interesantnih funkcija. Iako poseduje kolorni mod, pretpostavlja se da će najveći broj dokumenata biti skeniran u crno−beloj varijanti. Skener poseduje mogućnost podešavanja kontrasta koje će se automatski aktivirati kada naiđe na dokument sa slabim kontrastom. Pošto veliki broj dokumenata u firmama stoji u registratorima, na njima se nalaze dve (ili više) rupe kroz koje se vrši njihovo “vezivanje” za registrator.

Kod normalnih (flatbed) skenera, na mestu tih rupa u skeniranom dokumentu će se pojaviti crne tačke. To se može izbeći postavljanjem nekog drugog dokumenta preko rupa, što nikako ne možemo nazvati elegantnim rešenjem. Canon DR2580C ima sistemsko rešenje za taj problem. Njegova “Punch Hole Removal” funkcija automatski uklanja te crne tačke, bez ikakve intervencije korisnika. I konačno, u skener je ugrađen i “Rapid Recovery” sistem, koji sliku skeniranog dokumenta šalje do aplikacije u računaru, samo kada je ona kompletna.

Ukoliko se desi neka greška prilikom skeniranja, proces se neće zaustaviti, već se samo neispravno skeniran dokument sprečava da stigne do računara. Ovaj mališa zaista može mnogo da doprinese efikasnosti rada u kancelariji. Nije jeftin, ali u odnosu na standardne skenere ubrzava posao najmanje 10 puta. Ukoliko se vaše dnevne potrebe za skeniranjem svode na par stranica, onda ovo nikako nije isplativa investicija.

Ali, ukoliko svakodnevno skenirate gomilu poslovnih dokumenata, ovaj uređaj predstavlja najbolje rešenje za njihovu brzu obradu i prebacivanje dokumentacije u elektronsku formu, pa je stoga njegova upotreba najbolja uz neki document management sistem.

One thought on “Najbrži skener na svetu

Leave a Reply