LG_Multi V_Fotografija 2
Hardware

Najsavremenija LG integrisana rešenja za klimatizaciju u trznom centru “Stadion”

Zahvaljujući LG Multi V sistemu toplotnih pumpi i specifičnom načinu gradnje, ovaj moderni tržni centar predstavlja jedan od objekata sa najvećom stopom energetske efikasnosti u Srbiji

Nedavno otvoreni tržni centar „Stadion“, jedan od najmodernijih objekata ove vrste koji se prostire na površini od 75 000 kvadratnih metara i poseduje fudbalski stadion na krovu, koristi najsavremenija integrisana rešenja za grejanje i hlađenje vazduha kompanije LG Electronics. Stručnjaci ove kompanije, koja predstavlja globalnog lidera u oblasti klimatizacije, bili su zaduženi za instalaciju Multi V sistema toplotnih pumpi, čineći ovaj tržni centar jednim od najboljih primera energetske efikasnosti i ekonomičnosti na ovim prostorima.

LG_Multi V_Fotografija 2

Uzimajući u obzir da su sve više građevina okreću ka uštedi energije, pogotovo kada su u pitanju potrebe grejanja, hlađenja i snabdevanjem sanitarnom toplom vodom, zbog svoje specifičnosti tržni centar „Stadion“ predstavlja jedinstveni sistem gradnje koji se po prvi put koristi u našoj zemlji. Kako bi se zadovoljili poslednji građevinski standardi, ali i uštedelo što više na upotrebljivom prostoru i energiji, kompanija LG je za potrebe grejanja i hlađenja postavila spoljašnje jedinice poslednje generacije toplotnih pumpi na četiri optimizovane lokacije u okviru objekta.

„Gubitak energije kod klasičnih sistema se meri u stotinama kilovata, dok rekuperatori kompanije LG Electronics, čija je primarna uloga povratak toplotne energije, obezbeđuju potreban svež vazduh sa minimalnim gubitkom energije uz stepen korisnosti i do 82 odsto. Izraženo u kilovatima, to znači da umesto 1000 kilovata za dogrevanje vazduha će se utrošiti samo 200,“ izjavio je Nenad Črnila, rukovodilac projekata za klimatizacijska i energetska rešenja u predstavništvu kompanije LG Electronics u Srbiji.

Pored funkcije efikasnog grejanja i hlađenja, jedna od velikih prednosti LG uređaja je to što se na otvorenom i malom prostoru može smestiti velika proizvodnja energija. Dobar odabir lokacije od strane arhitekte i projektanta mašinskih instalacija doveo je do značajnih smanjenja utroška korisnog prostora objekta, a upotrebljene su i one površine koje ne mogu biti komercijalno iskorišćene.

Ukupan broj ugrađenih uređaja unutar objekta je 600 jedinica, koje služe za potrebe prodavnica, hodnika i restorana, dok je spolja instalirano 78 spoljašnih jedinica spojenih u 28 sistema ukupne snage od preko 3,5 megavata. Energija se prenosi putem izolovanog bakarnog cevovoda do unutrašnjih jedinica što sprečava pojavu kondenzata i gubitak energije. Na taj način, dolazi do veće fleskisbilnosti i znatne uštede resursa u odnosu na prenos energije kod klasičnih rashladnih sistema. Glavna prednost LG sistema toplotnih pumpi je prilagodljivost proizvodnje energije u skladu sa potrebama prostora koja na godišnjem nivou donosi uštedu i do 40 odsto, što dodatno ide u prilog zadovoljavanju čak i najzahtevnijih građevinskih standarda kada je u pitanju energetska efikasnost i komfor unutar objekata.

Leave a Reply