Hardware

Najtanji na svetu – MacBook Air

Apple je juče predstavio svoj najnoviji laptop kompjuter za koji kaže da je najtanji na svetu. Nije čudo što ga je Apple nazvao MacBook Air, jer je njegov dizajn potpuno “vazdušast”. Novi notebook, ili bolje reći subnotebook, debljine manje od dva centimetra, prikazao je lično direktor Applea Stiv Džobs.

Mac Book Air ima LED ekran sa ugrađenom internet kamerom i tastaturu normalne veličine, koja ima pozadinsko osvetljenje slično mobilnim telefonima, ali sa ugrađenim senzorom tako da se tastatura automatski osvetlajva u zavisnoti od okruženja.

Umesto klasičnog miša, računar poseduje multi-touch-pad, tako da različito reaguje na dodir jednog, a različito na dodir dva i više prstiju. U stvari, ovo je tehnologija pozajmljena od popularnog iPhonea, koji nema nikakve dugmiće već samo ekran osetljiv na dodir.

Mac Book Air opremljen je minijaturnim čvrstim diskom kapaciteta 80 gigabajta, uz mogućnost ugradnje dodatne fleš memorije od 64 gigabajta. Ako to nije dovoljno, Apple nudi dodatni, ekszerni hard disk, sa bežičnom vezom, zvani Time capsule, iliti vremenska kapsula, za svega sto dolara. Kritičari su odmah primetili da novi laptop nema Firewire video ulaz i da ima samo obično mono ozvučenje. Inače, da bi sve smestio u ovako malo kućište Apple je naručio od Intela specijalni Core 2 Duo procesor.

Stiv Džobs kaže da sa punom baterijom Mac Book Air može da radi najmanje pet sati, a u verziji sa RAM memorijom od 2 gigabajta i procesorom od 1,6 gigaherca, novi laptop će koštati oko 1.800 dolara, a na američkom tržištu trebalo bi da se pojavi za manje od mesec dana.

Leave a Reply