Hardware

Najveći proizvođači displej kontrolera pružaju podršku AMD-ovom Projektu FreeSync

AMD je objavio saradnju sa MStar-om, Novatek-om i Realtek-om, vodećim proizvođačima displej kontrolera koji će do kraja godine početi proizvodnju kontrolere sa podrškom za DisplayPort™ Adaptive-Sync i AMD-ov Projekiat FreeSync.

“Još od začetka hardverske akceleracije grafike, igrači sanjaju o tečno glatkom igračkom iskustvu, bez podrhtavanja i cepkanja,” kaže Met Skiner (Matt Skynner), korporativni potpredsednik i generalni menadžer Grafičke Poslovne jedinice, u AMD-u. “AMD-ov Projekat FreeSync za cilj ima ostvarenje te vizije putem otvorenog, standardizovanog i besplatnog pristupa koji će omogućiti niže cene i širu dostupnost.”

U okviru tehnološkog partnerstva, MStar, Novatek i Realtek će razviti niz DisplayPort™ Adaptive-Sync sposobnih displej kontrolera koji će se naći u monitorima već u prvom kvartalu 2015. Monitori sa takvim DisplayPort™ Adaptive-Sync sposobnim displej kontrolerima će omogućiti već postojećim AMD Radeon™ grafičkim karticama da putem Projekta FreeSync sinhronizuju osvežavanje displeja sa brojem frejmova koje pruža GPU i na taj način u PC igrama eliminišu podrhtavanje.

“Naši kupci su veoma uzbuđeni AMD-ovom FreeSync tehnologijom,” kaže Ji-Vei Huang (Yee-Wei Huang), potpredsednik Realtek-a. “Prednosti koje igračima pruža FreeSync su jasne i mi verujemo da je usvajanje VESA DisplayPort Adaptive-Sync industrijskog standarda najbolji pristup da se ova tehnologija za displeje učini svima dostupnom.”
Novi MStar, Novatek i Realtek displej kontroleri će takođe omogućiti proizvođačima monitora pristup širokom skupu funkcionalnosti koje do sada nisu bile dostupne putem drugih tehnologija za dinamičko osvežavanje. Neke od tih novih funkcionalnosti uključuju: skaliranje slike, on-screen display (OSD), HDMI®/DVI priključke za priključivanje starijih uređaja i DisplayPort™ High Bit Rate Audio.

“Projekat FreeSync je industrijski definisana inicijativa da se PC igračima pruži glatko igračko iskustvo,” kaže Ričard Hang (Richard Hung), direktor, iHome SBU – SC, Novatek. “Postavljanjem otvorenog DisplayPort™ Adaptive-Sync predloga na ratifikaciju, AMD je pametno otvorio put Novatek displej kontrolerima da pokreću novi talas monitora koji pristupačno nude dinamičko osvežavanje.”
Pored toga, prvi Project FreeSync-kompatibilni displej kontroleri iz MStar-a, Novatek-a i Realtek-a će pružiti proizvođačima monitora robusne DisplayPort™ prijemnike sa podrškom za FHD i QHD panele sa osvežavanjem i od 144Hz, ili UHD panele sa osvežavanjem i do 60Hz.
“Sa otvorenom, industrijski standardnom, specifikacijom Porjekat FreeSync i DisplayPort™ Adaptive-Sync predstavljaju model korisnicima-naklonjenih tehnologija,” kaže Henri Lejn (Henry Lan), zamenik direktora marketinga u Displej Grupe, u MStar-u. “MStar-u je zadovoljstvo što se pridružio AMD-ovom Project FreeSync ekosistemu sa kontrolerima koji će u novoj generaciji displeja doneti gladak prikaz u igrama.”
AMD i njegovi partnerski proizvođači displeja u prvom kvartalu 2015. nameravaju da predstave monitore koji podržavaju Projekat FreeSync, bazirane na nekom od MStar, Novatek i Realtek.

Leave a Reply