Gadgets · Hardware

Naučni kalkulator HP-35 dobio priznanje udruženja IEEE

Kompanija HP je objavila da je IEEE, najveće svetsko profesionalno tehničko udruženje, kompaniji HP dodelilo prestižnu nagradu za prekretnicu na području elektrotehnike i računarstva IEEE Milestone in Electrical Engineering and Computing za njen naučni kalkulator HP-35.

Kalkulator HP-35 na tržištu se prvi put pojavio godine 1972. U to je vreme to bio prvi naučni kalkulator veličine dlana, uz pomoć kog se moglo izvoditi četiri osnovne računske operacije – sabiranje , oduzimanje, množenje i deljenje.

Naučni kalkulator HP-35, koji je ime dobio po svojih 35 tastera, izvodio je sve operacije koje su se izvodile uz pomoć logaritamskog računara, sa preciznošću do 10 cifara, i mogao je da odredi decimalni zarez ili potenciju broja deset na nizu od 200 dekadnih jedinica. Ta kombinacija sposobnosti je logaritamski računar, koje su do tada koristile generacije inženjera i naulnika, učinila zastarelim.

HP-35 bio je HP-ov prvi proizvod koji je sadržavao i integrisane sklopove i diode koje emitiraju svetlost (LED). Obe tehnologije razvijene su u HP-ovoj glavnoj istraživačkoj jedinici HP Labs. Kalkulator HP-35 predstavljao je inovativni vrhunac mehaničkog dizajna, vrhunske tehnologije, razvoja i aplikacije algoritama – jedinstvenih rešenja u vreme njegovog nastanka.

“HP-35 u potpunosti je promenio način rada inženjera, matematičara, naučnika i studenata, pružajući svima nezapamćenu prenosivu računarsku moć,” istaknuo je Jason Zajac, potpredsednik i generalni direktor HP-ove poslovne jedinice Worldwide Attach Group. “Kalkulator HP-35 bio je prvi HP-ov elektronski uređaj namenjen potrošačima. Nakon tog sjajnog početka HP je nastavio da uvodi promene i širi tehnološki portfelj. Pomenuti portfelj proizvoda trenutno uključuje računarska rešenja koja na dinamičan način beleže fizičke podatke, ali i vrhunsku tehnologiju osetljivu na dodir (touch technology) koja menja način na koji ljudi komuniciraju sa tehnologijom.”

Naučni kalkulator HP-35 razvijen je nakon što je suosnivač kompanije HP Bill Hewlett izazvao HP-ove inženjere da iskoriste tadašnje stni računar HP-9100 i stvore uređaj sličnih sposobnosti, ali džepne veličine. Iako je prema inicijalnom istraživanju tržišta takav uređaj bio preskup (395 američkih dolara), HP je prepoznao njegovu važnost i uočio potrebu za negovim korišćenjem, te se uprkos svemu bacio na posao. I dok su u HP-u očekivali da će prodati 10.000 komada i tako doći na pozitivnu nulu, potreba za kalkulatorom premašila je sva očekivanja te prodano je više od 100.000 kalkulatora tokom prvih godinu dana nakon izlaska uređaja na tržište.

Udruženje IEEE ustanovilo je program obeležavanja prekretnica na području elektrotehnike “Electrical Engineering Milestones” godine 1983. kako bi obeležilo značajna postignuća u istorji elektronike i elektrotehničke industrije. Kako bi osvojile ovo prestižno priznanje, tehnologije moraju pokazati da su prevladale vremena. Trenutno je na svetu manje od stotinu IEEE-vih prekretnica; među njima je i rad Benjamina Franklina sa elektricitetom te Voltin pronalazak baterije.

“Naučni kalkulator HP-35 pomogao je ubrzavanje dolaska tehnoloških promena te iz temelja promenio inženjersku profesiju omogućivši gotovo trenutačne, iznimno precizne proračune bilo gde i bilo kada,” istaknuo je Lewis Terman, predsedavajući IEEE-a za 2008. godinu. “Kalkulator HP-35 omogućio je izvođenje složenih proračuna gdegod da su bili potrebni, uz brzinu i preciznost daleko veće od onih logaritamskog računara. Kalkulator je odigrao ključnu ulogu u životima i projektima bezbroj inženjera i naučnika.”

IEEE-v certifikat kojim se potvrđuje da je kompanija osvojila tu prestižnu nagradu biće stalno izložen u poslovnoj jedinici HP Labs u kalifornijskom gradu Palo Alto, gde je HP-35 i razvijen. Uvođenjem kalkulatora HP-35, HP je započeo novu eru u računarstvu te iznova definisao način na koji studenti, stručnjaci i potrošači uče uz pomoć računarskih tehnologija, odnosno podučavaju iste i koriste ih u različite naučne, finansijske, obrazovne i opšte svrhe.

Leave a Reply