Foto · Hardware

Nikon D3X sa CMOS senzorom od 24,5 Mpix

Nikon Evrope predstavio je novi fotoaparat D-SLR: D3X. Uz pouzdanost, lakoću rukovanja i izdržljivost nagrađivanog modela D3, D3X nudi senzor slike daleko veće rezolucije od svog prethodnika, što ga čini vodećim fotoaparatom u pogledu kvaliteta slike. Potpuno novi CMOS senzor od 24,5 MP čini ovaj fotoaparat primjerenim za snimanje u najrazličitijim uslovima, u studiju i van njega.

D3X opremljen je posebno izrađenim CMOS senzorom slika FX-formata sa 12-kanalnim očitavanjem, nizom mikro objektiva i smanjenjem šuma na čipu. Omogućava veliku brzinu kontinuiranog snimanja u svojoj klasi te upravljanje šumom pri višim nivoima osetljivosti bez gubitka detalja.

D3X podržava široki raspon ISO osjetljivosti od ISO 100 do ISO 1600, koji se može proširiti do ISO 50 i 6400 kontinuiranim snimanjem do 5 kadrova u sekundi pri punoj rezoluciji ili 7 kadrova u sekundi u načinu od 10 MP s DX-obrezivanjem. Priznati sistem za automatsko fokusiranje MultiCAM3500FX sa 51 tačkom omogućava veliku preciznost jedne tačke sa izvanrednim dinamičkim praćenjem za objekte koji se brzo kreću u uslovima smanjenog osvetljenja.

Velika brzina odziva

LiveView omogućava jednostavniji rad te je savršen za snimanje u studiju ili druge situacije u kojima korištenje vizira nije praktično. Fotoaparat ostvaruje iznimnu brzinu odziva, sa vremenom pokretanja od 0,12 milisekundi te odzivom okidača u roku od 40 ms.
D3X koristi sve prednosti najnovijih tehnoloških rešenja u izradi senzora i obradi slike. Dizajniran za proizvodnju fajlova koje će moći udovolji budućim visokim standardima za komercijalnu fotografiju i fotografske materijale, fotoaparat stvara 14-bitne NEF (Raw) datoteke veličine 50 MB.

Pomoću softvera Capture NX2 NEF datoteke mogu se obraditi u srednje formate; 140MB (16-bitni TIFF-RGB). Najsitniji detalji reproduciraju se sa neverovatnom jasnoćom, a senke i osvetljena mesta sadrže nijanse tonova sa minimalnim obrezivanjem što fotografiji daje jedinstven izgled i upečatljiv dojam.

Kućište od magnezijuma

D3X odlikuje se istom ergonomijom i lakoćom rukovanja kao i model D3, što omogućuje brz i efikasan rad. Jasno, vizir ima pokrivenost od 100% i detaljne osvijetljene prikaze, a 3-inčni VGA TFT monitor visoke rezolucije sa 920.000 tačaka omogućava iznimnu kvalitetu reprodukcije za procenu fotografije odmah nakon snimanja. D3X ima kućište od magnezija koje pruža zaštitu od vlage i prašine, podržava Nikonov bežični sistem (WT-4), ima HDMI izlaz i dva utora za CF kartice, te je kompatibilan sa novom GPS jedinicom GP-1.

Leave a Reply