Foto · Hardware

Nikon predstavlja AF-S DX NIKKOR 10-24MM F/3.5-4.5G

Nikon Europe sa ponosom predstavlja objektiv AF-S DX NIKKOR 10-24MM F/3.5-4.5G ED Novi NIKKOR objektiv sa zumom veoma širokog ugla u DX-formatu ima žižni opseg ekvivalentan sa 15 mm u FX/35mm formatu.

Ovaj novi objektiv sa izvanrednim kvalitetom izrade može postati odličan dodatak Nikon sistemu svakog korisnika po veoma povoljnoj ceni. Savršen je za korisnike koji žele da snimaju scene u kojima je potrebno ostvariti perspektivu širokog ugla kao što je na primer mala soba ili za snimanje arhitektonskih dela i pejzaža.

Ludovic Drean, Menadžer proizvoda za objektive u kompaniji Nikon Europe B.V navodi: „Ovaj odličan nov objektiv je savršen za korisnike fotoaparata Nikon D300 i D90, ali veoma dobro funkcioniše i sa našim drugim aparatima srednje DSLR klase. Zahvaljujući Silent Wave motoru, takođe je pogodan za modele bez ugrađenog motora kao što su D40 i D60.

O njegovom kvalitetu se ne može suditi na osnovu povoljne cene jer su njegove performanse visoke reprodukcije, minimalna aberacija sočiva i kvalitet izrade gotovo jednake onima u AF-S DX Zoom-Nikkor 12-24mm f/4G IF-ED.“

Izuzetan kvalitet izrade i odličan kapacitet reprodukcije

AF-S DX NIKKOR 10-24MM F/3.5-4.5G ED nudi žižnu daljinu između 10 do 24 mm i ugao slike ekvivalentan žižnoj daljini od 15 do 36 mm u FX/35mm formatu. Zahvaljujući Silent Wave motoru u obliku prstena (SWM), autofokus je tih i brz.

Smešten u kompaktno i lagano kućište sa Nikonovim jedinstvenim spoljašnjim dizajnom visokog kvaliteta, NIKKOR-ov napredni kvalitet izrade obezbeđuje jednostavno rukovanje i izdržljivost. Optički sistem sadrži ED staklo i asferične objektive optimizovane za digitalne SLR fotoaparate sa odličnim mogućnostima tačne reprodukcije, na taj način stvarajući slike visoke rezolucije i velikog kontrasta istovremeno smanjujući hromatske aberacije.

Korišćenjem internog sistema fokusiranja (IF), dužina kućišta objektiva se ne menja tokom fokusiranja, što ga čini izdržljivijim i omogućava korišćenje težeg dodatnog pribora. Ovaj objektiv takođe ima dva režima fokusiranja – M (Manual – Ručno) i M/A (Manual-priority auto – Automatski prioritet ručnog fokusa). Režim M/A omogućava korisniku da se brzo prebacuje između autofokusa i ručnog fokusa tako što će samo rotirati prsten za fokusiranje čak i tokom operacije autofokusiranja. Ovo omogućava precizno podešavanje fokusa bez skretanja pogleda sa tražila.

Specifikacija

Žižna daljina: 10-24 mm
Max/min otvor blende: f/3.5-4.5, f/22-29
Konstrukcija objektiva: 14 elemenata u 9 grupa (sa dva ED staklena i tri asferična objektiva)
Ugao slike: 109°, 61° (DX-format)
Minimalna udaljenost fokusa: 0.24 m
Maksimalan odnos reprodukcije: 0.2x
Br. lopatica dijafragme: 7 (zaobljeno)
Fokus: Automatski fokus sa ugrađenim SWM i ručnim fokusom
Veličina filtera/priloga: 77 mm
Prečnik x dužina: Približno φ82.5 x 87 mm
Težina: Približno 460 g

Objektiv AF-S DX NIKKOR 10-24MM F/3.5-4.5G ED sadrži prednji poklopac objektiva LC-77 od 77 mm , zadnji poklopac objektiva LF-1, senilo objektiva HB-23 i fleksibilnu torbicu za objektiv CL-1118.

Leave a Reply