Notebook-Netbook

Acer Ferrari One

Acer Ferrari One definitivno ruši sve mitove o netbook računarima. Trend koji je kreirao Asus sa slabašnim Eee računarom i 7“ ekranom mutirao je u “zverku” koja snažno vrti najnovije Windowse, FullHD video, obračunava se sa starijim igrama i uopšte ne mari za veštački nametnute hardverske limite.

U početku beše Linux, 7“ 800 x 480 ekran, oslabljeni Celeron i smešno mali SSD diskovi (4 GB). Ali, uspeh Eee računara nadmašio je sva očekivanja. Asus je gotovo cele 2008. godine imao problema sa zadovoljavanjem potražnje, a uskoro su i svi ostali proizvođači računara ponudili svoju verziju netbooka.

Koja se doduše svodila na različit dizajn, jer hardverske razlike su se svodile na izbor veličine ekrana i diska. Intel Atom na 1.6 GHz je bio i ostao srce velike većine netbook računara, ali njegove performanse su manjkave – otprilike kao 800 MHz brz Pentium M procesor – a integrisana Intelova grafika je i spora i loša za sve, osim 2D aplikacija.

Vremenom su hrabriji proizvođači odlučili ponuditi Windowse XP, veće ekrane i bolje specifikacije, iako to baš nije bilo po volji niIntelu ni Microsoftu. Duh je pušten iz boce, a rezultat jest daljnji rast prodaje netbook računara, i brisanje granica između njih i „pravih“ prenosnih računara.

Acer je dugogodišnji sponzor Ferrari Formula 1 tima, što je rezultovalo predstavljanjem Ferrari brenda prenosnog računara na zadovoljstvo PC entuzijasta. U skladu sa imenom, radi se o sjajnim računarima u svojoj klasi, sa probranim high-end komponentama, i naravno ekskluzivnim dizajnom kućišta te Ferrarievim logom. Karbonski delovi i ekskluzivna izrada donose dodatnu ekskluzivnost, ali i cenu – Ferrari računari oduvek su bili prilično skupi. Ipak, Ferrari One donosi prekretnicu, jer je više nego dostupan cenom, uz minimum odricanja. Performanse i sjajan dizajn su i dalje možda i najbolji u klasi, a odricanje je vidljivo tek u imitaciji karbona umesto korišćenja prave stvari. S obzirom da na dodir i izgled zapravo nema nikakve razlike, to nam nimalo ne smeta.

Kućište je vrlo čvrsto, svakako jedno od najboljih plastičnih, ali ipak ne može dostići solidnost metalne konkurencije, poput recimo HP Mini 5101 modela.  Tastatura je fantastična, ekran je još bolji  a tu su i izvrsne performanse. O ekranu  može se reći samo hvalospevi: 11.6“ i 1366 x 768 su optimalne brojke, koje garantuju sjajnu oštrinu potpomognutu LED osvetljenjem i reflektivnim premazom. Zahvaljujući njemu prikaz boja i kontrast su izvrsni uz uobičajenu cenu refleksije okoline na ekranu.

Hardverski, Ferrari je klasa za sebe. Potpuno novi dvojezgreni AMD procesor radi na 1.2 GHz, i nudi bitno bolje performanse u odnosu na Intel Atom uprkos nižem radnom taktu. U kombinaciji sa 3 GB radne memorije, ATI Radeon HD3200 karticom sa 256 MB (još jedan raritet u netbook svetu) te novim Windowsima 7 u 64 bitnom izdanju, prilikom rada uopšte nećete osetiti da ste na netbook računaru, a ne na „pravom“ velikom notebooku.

Leave a Reply