Notebook-Netbook

Apple iPad pokreće tehno-revoluciju?

Kompanija Apple naziva svoj novi kompjuter iPad – revolucionarnim. Prošle subote, kupci željni elektronskih novotarija, u redovima su čekali na otvaranje prodavnica da bi bili među prvim vlasnicima.

U cik zore, red ispred Appleove prodavnice u Betezdi, predgrađu Vašingtona, protegao se već iza ćoška. Poklonici Eplovih uređaja nestrpljivo su čekali da se dokopaju malog kompjutera bez klasične tastature, za koji Apple kaže da premošćava jaz između laptopa i mobilnog telefona.
Prvi u redu, Rajan Braun, rekao je kako veruje da ajped započinje novu generaciju kompjuterske tehnologije.

“Mislim da će nas komande dodirom zaista uvesti u novu tehnologiju. Ako možete nečim da manipulišete direktno rukama odnos postaje mnogo ličniji,” rekao je Braun. Metju Karni takođe misli da iPad ukazuje na ono što dolazi. “Mislim da će mnoge inovacije u iPadu igrati veću ulogu nego što mislimo. Ne verujem da će se išta promeniti preko noći, ali mislim da će se kontrola dodirom koristiti sve češće,” kaže Karni.

iPad ima ekran sa dijagonalom od oko 25 centimetara, nema tastaturu i težak je manje od jednog kilograma. Na njemu može da se koristi internet, gleda video, sluša muzika, igraju igrice i čitaju elektronske knjige. Apple nudi na hiljade raznih dodatnih programa kakvi se koriste na laptop kompjuterima ili mobilnim telefonima. Analitičar Džejms Mekvivi je među onima koji nisu oduševljeni iPadom. “Da li je iPad lep i elegantan uređaj? Jeste. U to nema sumnje. Ali to nije dovoljno da se započne revolucija kakvu tvrde da su započeli, jer nema dovoljno sadržaja. Mnoge stvari na internetu ne mogu da se koriste jer epl ne podržava video preko interneta, zvani fleš, i mislim da je to velika mana,” kaže Mekvivi.

Ali, bez obzira na to, Rajan Braun kaže da je zadovoljan što ga najzad ima. “Stvarno sam uzbuđen. Toliko dugo sam ga čekao,” rekao je on. Prodaja iPada u svetu trebalo bi da počne kasnije ovog meseca. (voa)

Leave a Reply