Notebook-Netbook

Apple iSlate – novi notebook bez tastature i miša

Provaljena je dobro čuvana Appleova tajna koja će sigurno još mnogo toga promeniti: 26. januara u središtu umetnosti Yerba Buena u San Franciscu.

Steve Jobs je poslednji od pionira personalnog računarstva zadržao harizmu, moć da inženjerima zada nemoguće zadatke, a proizvodi su uglavnom zahvaljujući njegovom beskompromisnom “zlatnom dodiru” dosad celoj industriji diktirali trendove.
Perfekcionist i “diktator” Steve Jobs zbog toga je u kompaniju morao uvesti svojevrsnu internu policiju koja bi izvodila nenajavljene racije ne bi li se sprečilo curenje informacija i proizvodu koji se razvija dugo i skupo. A on sam voli da bude u središtu pažnje kada otkriva novi, potpuno nepoznati proizvod.

Biće to spoj iPhonea i prenosnoga računara, bez tastature i miša. Aplikacije će se verovatno prodavati online, kao muzika i programi za iPhone. Uređaj će biti namenjen internetu, igranju, slušanju muzike i gledanju filmova, te čitanju knjiga. Ekran osetljiv na dodir od 10 inča ipak će nekako stati u džep.

Naziv uređaja se doznao kada je registrovana internet adresa www.islate.com vezana za Appleove saradničke kompanije. Ostalo se doznalo iz Appleovih patentnih prijava, te kineskih i tajvanskih poslovnih glasila poput Digitimesa i sličnih.

Format LP u iTunes Music Storeu nije zamišljen da bi se kupce albuma nagrađivalo posebnim dodacima poput filmića, intervjua i pridodane grafike – da bi se sve izvodilo na iPhoneu. Tek na 10-inčnom ekranu taj format postaje privlačan medij, a čitanje elektronskih knjiga, sa listanjem prstima postaje doživljaj o kojemu će Amazon morati da razmisli, ne misli li da iSlate uništi njegov uređaj Kindle, sa manjim ekranom, i samo specijalizovan za čitanje knjiga i novina. (večernji.hr)

Leave a Reply