Notebook-Netbook

Asus Eee Pad Transformer

O tome koliko su tablet računari postali gedžeti bez kojih se ne može najbolje govori podatak da iz meseca u mesec sve više raste njihov udeo na IT tržištu.

Prema mišljenju stručnjaka oni bi mogli već u 2013-stoj godini činiti oko 35% prodatih računara, što je podatak sa kojim nisu mogli da se podiče ni desktop mašine u vreme njihove najveće ekspanzije. Međutim, bez obzira koliko ih hvalili na sve strane nisu tablet računari baš toliko funkcionalni i komforni za rad kao što se misli, jer samo kuckanje po ekranu nije previše prijatno za prste. To u prevodu znači da bi bilo idealno kada bi svoj tablet računar u nekim situacijama pretvorili u netbook računar. Odmah da vam kažemo nije nemoguće, bar tako poručuju iz kompanije ASUS, koja je pre par nedelja lansirala Eee Pad Transformer, koji u zavisnosti od potrebe korisnika čas može biti tablet, čas netbook računar.

Prvo što upada u oči dok posmatrate Eee Pad Transformer jeste njegov iPodoliki oblik, mada ako ga poredimo sa aktuelnim iPad 2 tabletom jasno možemo primetiti da je od njega poprilično deblji. Izrada je dovedena do perfekcije – upotrebljeni su veoma kvalitetni materijali, a sam displej je napravljen od posebne vrste stakla koja delimično sprečava znojenje prstiju i pruža solidnu senzitivnost.

Ono što Eee Pad Transformer čini jednim od najmoćnijih tableta na svetu je NVIDIA Tegra 2 platforma, zahvaljujući kojoj grafika i boje izgledaju perfektno. Prelazi su taman kakvi treba da budu – ni previše tvrdi, ni previše meki, što znači da ćete moći maksimalno da uživate u najnovijim Android igricima i osetite svaki detalj u najnovijim filmskim hitovima i sve to još u pokretu. Osnovu NVIDIA tegra 2 platforme čini dvojezgarni procesor na random taktu od 1GHz, a njemu je na ispomoć dodeljeno 1GB radne memorije.

Kao što ste mogli naslutiti iz prethodnih redova Eee Pad Transformer je baziran na poslednjoj verziji Androida i dolazi sa standardnim setom aplikacija, koji uključuje i Google market – ako niste znali, retko koji tablet nudi ovu mogućnost. Tu je i Tegra zone aplikacija sa kojom mnogo lakše dolazite do željenih igrica.

Prisustvo prednje i zadnje kamerice se podrazumeva, kao i WiFi i Bluetooth adaptera za bežičnu interakciju sa drugim uređajima. Ugrađena baterija može da izdrži do 5 radnih časova i to je sasvim korektna autonomina, mada kada Eee Pad Transformer povežete sa pratećom tastaturom to vreme je znatno duže i može da iznosi i preko deset radnih časova, pošto sam dodatak ima pomoćnu i pritom još veoma snažnu bateriju. Sam dodatak od Eee Pad Transformera tablet čini zanimljiv netbook računar sa full mobilnim karakteristikama, što je i nedostajalo ovim gedžetima da bi bili još konkurentniji.

ASUS Eee Pad Transformer je pored iPad 2 tableta trenutno najzanimljiviji gedžet na tržištu i nema sumnje da će imati izuzetno lepu prođu, pogotovo što ga prati i sasvim korektna cena. Kao stvoren je za mlade i sve ljubitelje multimedije u pokretu, ali može biti dobar izbor i za poslovne korisnike.

Leave a Reply