Notebook-Netbook

Dell Inspiron 1558 na akciji

Studio 1558 jedan je od prvih laptopova u Dell-ovom portfoliu kome srce čini i7 procesor, pa smo upravo zbog toga i odlučili da ga detaljnije istražimo.

Dell Studio 1558 je notebook osmišljen da svojim vizuelnim izgledom i dobrim izborom komponenti privuče što veći broj kupaca, kako onih koji traže pouzdanu radnu mašinu, tako i ljubitelja igranja i uživanja u multimedijalnim sadržajima. Mislite da se šalimo sa vama, ako vam kažemo da nove Studio mašine donose mnogo više od prethodnih, te da na njima sada možete odraditi apsolutno sve što ste zamislili? Ako je tako, onda osetite snagu novog i7 procesora u Studio 1558 notebook-u, kome u obavljanju svakodnevnih zadataka pomaže 4GB DDR3 memorije i HDD od 500GB. Celu priču upotpunjuje i prisustvo diskretne grafike u vidu ATI Radeon HD 5470 čipa sa sopstvenih 1 GB rama. Ostale hardverske karakteristike su preslikane od prethodne generacije Studio računara. Tu su slot-in optički drajv, WiFi modul i Web kamerica vrlo dobrih performansi. Konektivnost je takođe na visokom nivou, dok je displej doveden skoro do savršenstva. On je možda i najveća prednost ovog Studio notebook-a u odnosu na ostale Studio mašine. Isti je dijagonale 15.6 inča i daje vrhunski prikaz slike sa odličnom reprodukcijom boja i vrlo dobrom detaljnošću.

Spoljašnjost računara nije pretrpela neke rapidne promene u odnosu na prethodnu familiju. Istina primetan je nešto bolji pristup u izradi, kao i daleko savršeniji finiš, koji je na žalost opet glossy tipa, što od vlasnika iziskuje mnogo više napora oko održavanja. Otisci prstiju se – pod obavezno – lepe za površinu, dok je masnoća vidljiva na svakom milimetru mašine. Naš savet je kupovina mikrofiber krpice i to neke bolje, čija su vlakna gusta i ne oštećuju površinu po kojoj se prelazi. Pravo iznenađenje (bar za nas) je vrhunski odrađena tastatura, kojoj je jedina mana što nema numerički deo. Tasteri na njoj su fenomenalno odrađeni – imaju osrednji hod i veliki su, tako da ne stvaraju zamor u prstima čak i nakon dužeg perioda kuckanja. Touchpad je sada nešto veći i zaista je vrhunski odrađen, međutim tasteri koji ga prate (za levi i desni klik) imaju predubok hod i veoma su nezgodni za korišćenje, pa je neminovno da ćete morati da idete u kupovinu nekog dobrog notebook miša. Inače Dell Studio 1558 je krcat USB portovima i ostalim (da kažemo neophodnim) ulazima i izlazima, a kao šlag na tortu dolazi čitač otisaka prstiju, što vam bezbednost podataka podiže na jedan viši nivo. Operativni sistem nije uključen i to smo realno i očekivali kada smo videli krajnju cifru, a naša topla preporuka (na osnovu prateće komfiguracije) je da se odlučite za neki Windows 7 derivat, jer verujemo da će jedino ova platforma do kraja uspeti da iskoristi prednosti koje donosi Dell Studio 1558.

Sa testiranim notebook-om smo imali priliku da se družimo punih 7 dana i za to vreme nismo pronašli nešto što bi nam zasmetalo ili paralo oči, osim pomenutih tastera za izvođenje levog i desnog klika. Sve šljaka bez problema i to pod svim podržanim OS-ovima. Na osnovu svega što smo rekli ne ostaje nam ništa drugo do da Dell Studio 1558 preporučimo svima koji traže notebook vrhunskih radnih karakteristika, a nisu spremni da izdvoje neke astronomske količine novca. Da budemo precizniji, ni ova mašina ne košta malo, ali rešenja slična njoj su bar za 20% skuplja. Ne verujete nam? Procunjajte internetom i uverite se, mi mislimo da smo baš u pravu.

Cena: 95.353 dinara

Kontakt_Direct Link, www.dl.rs/gdekupiti

Leave a Reply