Notebook-Netbook · PC računari

Fujitsu Erase Disk za trajno brisanje poverljivih podataka

Fujitsu objavljuje da će uključiti EraseDisk funkciju u pojedine modele svojih ESPRIMO PC desktop računara, LIFEBOOK prenosivih računara i CELSIUS radnih stanica, što će njihovim korisnicima omogućiti jednostavno i trajno brisanje podataka sa hard-diskova i to bez potrebe za podizanjem operativnog sistema.

Ova jedinstvena funkcija obezbeđuje kompanijama bezbednost podataka i uštedu prilikom recikliranja ili prodaje zastarelih PC računara. Efekti su posebno izraženi kod kompanija koje moraju striktno da se pridržavaju zakonskih propisa o čuvanju podataka.

Dodatni benefit koji se ostvaruje ovako jednostavnim i bezbednim brisanjem podataka je i bolja briga o očuvanju životne sredine. Prema podacima Programa Ujedinjenih nacija o životnoj sredini (United Nations Environment Program), u svetu se godišnje stvori do 50 miliona tona elektronskog otpada, od čega dobar deo generišu odbačeni PC računari¹. Fujitsu EraseDisk direktno podržava direktivu Evropskog parlamenta i Evropskog saveta po pitanju odlaganja elektronskog i električnog otpada (Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE)), tako što omogućava da se PC računari i radne stanice recikliraju, i produže „radni vek“. Sa EraseDisk funkcijom kompanije mogu 100% da potvrde da su svi podaci sa mašine trajno izbrisani pre nego što njihovi PC računari dođu do novog vlasnika.
Mnoge organizacije ne brišu bezbedno podatke sa svojih starih sistema; a ukoliko podatak nije dobro izbrisan, postoji mogućnost da se poverljive informacije povrate sa starih diskova – što je rizik koji malo koja kompanija može da podnese. Fujitsuova EraseDisk funkcija obezbeđuje ispunjenje tog zadatka i pruža verifikacioni izveštaj kao dokaz i potvrdu o brisanju podataka za potrebe oditovanja, inspekcija i provera. Ovi izveštaji se mogu sačuvati i na USB uređaju kako bi se kompanije zaštitile od mogućeg falsifikovanja i krivotvorenja podataka u papirnoj formi.
Trajno uklanjanje podataka sa starih PC računara je pre uvođenja EraseDisk funkcije često bilo skupo i vremenski zahtevno za kompanije. Fujitsu EraseDisk eliminiše potrebu za angažovanjem nezavisnih kuća koje takvu funkcionalnost nude kao uslugu. Organizacije mogu da biraju da li će korisnik ili administrator izvesti operaciju trajnog brisanja podataka, koja se nakon koraka potvrde – svodi na jedan jednostavan korak. Iz bezbednosnih razloga EraseDisk funkcija može i sama da se zaštiti tako što će samo administrator imati pravo da izvrši brisanje. Kada se ovaj proces sprovede, kompanije mogu da doniraju ili preprodaju svoju zastarelu opremu umesto da ih šalju na otpad.

Od uvođenja funkcije koja je već dokazana u domenu servera i sistema za skladištenje podataka u klijentske uređaje – korisnici Fujitsu proizvoda u Srbiji mogu da imaju velike koristi, smatra Mirko Grujičić, specijalista za klijentske sisteme u lokalnoj kancelariji kompanije Fujitsu Technology Solutions.

„U našoj zemlji se računari često ’sele’ iz ruku onih koji mogu da ih priušte odmah po pojavljivanju na tržištu, u ruke onih koji ih sa zadovoljstvom koriste kao funkcionalnu ’polovnu’ opremu ili kao donirane sisteme. Upravo tu leži opasnost po bezbednost podataka, koju ova funkcija veoma lako otklanja“, objašnjava Grujičić, i napominje da će upotrebna vrednost EraseDisk-a samo rasti, već kako se naša regulativa bude usklađivala sa Evropskom unijom.

EraseDisk funkcija je sada dostupna u regionu CEMEA&I (Continental Europe, Middle East, Africa & India) u odabranim LIFEBOOK, ESPRIMO i CELSIUS modelima, uključujući novu Fujitsu proGREEN selekciju proizvoda.

Leave a Reply