Notebook-Netbook

Fujitsu Slate PC za profesionalce

Kompanija Fujitsu danas objavljuje STYLISTIC Q550, svoj novi „slejt PC“ računar profesionalne klase, projektovan za visoke bezbednosne zahteve korporativnog mobilnog računarstva. STYLISTIC Q550 je danas predstavljen medijima u Tokiju, i zvanično će biti lansiran na sajmu „CeBIT 2011“ koji se održava u Hanoveru, od 1- 5. marta.

Oslanjajući se na dugo nasleđe u proizvodnji tablet PC računara za poslovne korisnike, Fujitsu je svoj novi tablični PC računar bez tastature (slate) iz osnova projektovao da zadovolji i najrigoroznije zahteve IT bezbednosti u kompanijama, vladama i javnoj upravi. STYLISTIC Q550 je razvijen kao odgovor na specifičnosti korporativne tražnje za mobilnim uređajima/računarima, tako da se jednostavno integriše u postojeće IT infrastrukture.

Uporedo sa bitkom koju korporacije vode da „smartphone“ i „tablet“ uređaje drže dalje od svojih korporativnih mreža, kako bi izbegle bezbednosne propuste, Fujitsu uvodi alternativan pristup ponudom uređaja namenski projektovanog za maksimalnu interoperabilnost u poslovnim okruženjima. Besprekorna integracija obezbeđena je zahvaljujući Microsoft Windows® 7 operativnom sistemu. Dodatni troškovi licenciranja prilikom uvođenja u postojeća okruženja su ujedno svedeni na manju meru pošto ovaj „slate PC“ koristi isti sistemski softver koji već postoji u korporativnim infrastrukturama.
Fujitsu STYLISTIC Q550 olakšava brige oko tajnosti mobilnih podataka čak i najopreznijem menadžeru odgovornom za informacije u preduzeću (CIO). Opcije kao što su napredna zaštite od krađe (Advanced Theft Protection – ATP), sistemska platforma otporna na „hakerisanje“ i duboke neželjene upade, i, po želji, TPM modul (Trusted Platform Module) – pomažu da čak i ako korisnik izgubi računar ili mu ga ukradu, podaci na njemu ostanu zaštićeni.
Novi Fujitsu „slejt PC“ se funkcijama i upotrebljivošću takođe izdvaja od ostalih mobilnih uređaja. STYLISTIC Q550 se odlikuje baterijom koja može da traje ceo radni dan i izvanrednim ekranom bez odsjaja (dijagonala 10,1-inča), koji omogućava komfornu upotrebu i u radnim prostorijama i na otvorenom. Besprekorno povezivanje omogućeno je preko WLAN, Bluetooth i, opciono, mobilne širokopojasne 3G/UMTS tehnologije, što korisniku obezbeđuje saradnju do nivoa deljenja dokumenata sa drugima dok je u pokretu.

Uz odličnu ergonomiju, Fujitsu je olakšao unos podataka kombinovanjem interfejsa osetljivosti na višestruki dodir, sa preciznim unosom – olovkom osetljivom na pritisak. STYLISTIC Q550 automatski prepoznaje kada korisnik piše i radi sa olovkom i dopušta mu tada da slobodno nasloni dlanove na ekran. Ugrađen softver za prepoznavanje rukopisa pretvara rukopis u kucani tekst. Kada se olovka ne koristi, ovaj slejt-PC se automatski prilagođava interfejsu za dodir „tač-interfejsu“ .

Radžat Kakar, potpredsednik Odeljenja za sisteme informatizovanog radnog mesta (Workplace Systems), u kompaniji Fujitsu Technology Solutions, ovaj potez objašnjava time da mnogi današnji slejt-PC računari na tržištu uglavnom služe kao uređaji za zabavu, dok ni izbliza ne nude odgovor na poslovne i bezbednosne potrebe, koje sputavaju korporacije da prigrle ovu najnoviju mobilnu tehnologiju. „To je tačka na koju smo se mi usredsredili – ciljamo na tržišta poslovnih korisnika i javnih uprava novim slejt-PC računarom kojim nadgrađujemo dvodecenijsko iskustvo u razvoju i proizvodnji tablet-PC računara”, kaže on.

Fujitsu STYLISTIC Q550 je dostupan globalno. Hardverske i softverske konfiguracije i specifikacije modela se razlikuju po regionima. Cena u evro-zoni okvirno počinje od 699 evra, sa porezom. Preciznije cene i specifikacije biće objavljene sa prvim narudžbinama, počev od 1. marta, 2011.

Leave a Reply