Notebook-Netbook

HP EliteBook 2540p

Kako osmisliti vrhunski notebook kompaktnih dimenzija i u njega ugraditi sve najbolje komponente koje se trenutno mogu naći na tržištu, pitanje je koje je dugo vremena mučilo HP-ove dizajnere.

Ali stručnjaci iz ove kompanije ne bi bili među najpoznatijima na svetu da uvek ne nađu pravo rešenje, a ovog leta ono dolazi u vidu EliteBook 2540p mašine, koja iako na prvi pogled deluje majušno, u biti krije pravu aždaju i to u svakom smislu te reči.

Jeste li spremni da probudite uspavanu neman sa 7 glava (aludiramo na Win 7 platformu i i7 procesor koji prate testirani primerak)? Ako jeste onda je vreme da saznate zašto ona nema trenutno adekvatnog rivala u prepunoj notebook areni…

EliteBook 2540p izbliza

Znamo da će te odmah pomisliti da iza ovog notebook-a stoji dizajnerski tim iz Apple-a, ali nije tako, jer sve što spaja MacBook Pro mašine i EliteBook 2540p jeste hladni aluminijum koji se prostire celom gornjom površinom računara. Oh da, izrada je fenomenalna, šta više mišljenja smo da je HP ovoga puta prevazišao i samog sebe u pogledu izbora materijala i završne obrade. Neki će od vas sada pomisliti da je HP odlučio da se približi konceptu MacBook Pro računara na taj način što će uvesti aluminijum u priču, ali to je samo delimično tačno, jer ako stvari malo ozbiljnije zagledate videćete da on ima ulogu da obezbedi i adekvatno hlađenje u smislu brzog odvođenja toplote sa kritičnih delova na mašni, ali utiče i na sveukupnu robusnost i izdržljivost što je značajno za uređaj koga često nosite sa sobom u najrazličitijim prilikama.

Plastični segmenti čine kičmu računara i prošarani su prorezima, koji omogućavaju bolju ventilaciju. Sada se verovatno pitate zašto je to sve baš tako odrađeno? Odgovor leži u izboru ultimativnih komponenti. Dovoljno je samo reći da 2540p koji smo imali na testu ima ugrađen i7 procesor, 4 GB radne memorije i SSD drajv od 160GB. Izbor procesora nije mogao biti bolji i u konkretnom slučaju reč je o modelu L640 koji radi na taktu od 2.13 GHz i nudi sjajne brzinske mogućnosti za jedan mobilni procesor. Za grafički podsistem izabrano je Intel-ovo HD čedo, koje na ekran dijagonale 12.1 inča baca sliku u maksimalnoj rezoluciji od 1280 x 800 piksela. Kada smo već kod ove stavke, slobodno možemo reći da displej na EliteBook 2540p mašini prosto blista.

U ovoj klasi nismo do sada videli verniju reprodukciju boja i bolju detaljnost. Kada bi računar samo posedovao još nešto bolju grafiku od pomenutog Intelovog rešenja, mogle bi se igrati i najzahtevnije igrice današnjice – ovako na žalost u tom segmentu se nije išlo do maksimuma. I pored toga, HP nas je poprilično iznenadio izuzetno snažnom konfiguracijom spakovanom u maleno kućište – skoro da nismo probali ovako snažnu notebook mašinu od 12 inča, spremnu da uspešno iznese i najzahtevnije zadatke u gotovo svim segmentima koje smo testirali.

Ljubitelji kompaktnih modela znaju da ovakvi računari zbog manjka prostora imaju često lošije rešene tastature – mi zatičemo sasvim solidno rešenje u ovoj klasi, tasteri jesu malo više zbijeni (drugačije gotovo da se i nije moglo), ali su prilično veliki, imaju osrednji hod, pa prilikom kucanja ne stvaraju buku i veoma su udobni za rad (čak i nakon dužeg vremena nećete osetiti zamor u prstima). E sada, na trenutak smo doživeli pravo razočarenje kada smo uvideli da tastatura nema pozadinsko osvetljenje, međutim prevideli smo jednu vrlo bitnu stvar, malu lampicu postavljenu iznad ekrana, koja osvetljava celu površinu tastature. Ovo prvi put vidimo kod lap topova ovih dimenzija i u konkretnom slučaju može se reći da je to dobar potez. Diskretno svetlo se prostire po celoj površini tastature što možda daje i bolji efekat nego kada ono izbija kroz dirke, mada nekome ovakvo rešenje može i da zasmeta.

Odvojenog numeričkog dela očekivano nema, ali zato je prisutna gomila multimedijalnih tastera smeštenih iznad tastature. U tom delu tasteri su senzitivnog tipa i imaju pravo pozadinsko osvetljenje. Ne mogu se predefinisati, jer su zaključani u samom BIOS-u mašine. Touchpad je mali za naš ukus, mada nudi vrhunsku pokretljivost i punu multitouch kontrolu. Levi i desni klik su izvedeni tako da tasteri koji ih podržavaju malo dublje tonu, ali to je sasvim zadovoljavajuće jer ne traže veći pritisak za aktivaciju.

U zadnjem delu kućišta poprilično štrči baterija što nekome može i da se ne dopadne, pa postoji mogućnost iniciranja i manje (da kažemo klasične), koja je manjeg kapaciteta, ali to u praksi znači i kraću radnu autonomiju. Sa velikom baterijom ostvarili smo sjajnu autonomiju od čak 6 radnih časova umereno zahtevnog rada, što je više nego odličan rezultat ako se ima u vidu da mašinu pokreće moćni spisak hardverskih komponenti.

Dobra konektivnost

Konektivnost ovog računara je odlična i spada među jače strane testiranog primerka. Svi aktuelni standardi su podržani, od Bluetootha, WiFi-ja, preko LAN-a do klasičnog modema. To u prevodu znači da ste osigurani po pitanju pristupa internetu, makar se našli i u najvećoj pustinji na svetu. USB portova ima dovoljno, a tu su i eSATA priključak, čitač memorijskih kartica i druge standardne drangulije za bolju vezu sa perifernim uređajima. Iznenađeni smo da zatičemo optički drajv u vidu DVD+/-RW SuperMulti, Double Layer uređaja. Nije bučan, brzo pristupa sektorima diska i čita sve, ali apsolutno sve što stavite u njega, a da je CD i DVD tipa, odnosno formata!

Ovakve notebook-ove obavezno prati i već instaliran Operativni sistem, a u ovom slučaju to je Windows 7 Professional, koji se baš fino uklopio u ceo koncept. Tu su još i neki programi opšte namene na koje ne bi trošili reči, ali i Office paket u probnoj verziji.

Malo je reći da nas je HP EliteBook 2540p zadovoljio u gotovo svim segmentima koje smo zagledali, pa smo sigurni da predstavlja jedno od najboljih rešenja današnjice – pogotovo što se tiče prenosnih računara malog formata. Sa njim ćete u pokretu moći da obavljate praktično sve kao i sa nekom moćnom desktop mašinom koju naravno teško možete i da pomerite, a kamoli da nosite sa sobom. Ono što je možda najveći problem u ostvarivanju sna da posedujete jedan ovakav računar jeste visoka cena ovog “mališe“ – EliteBook 2540p košta ni manje, ni više 2150 evra! Realno gledano za većinu domaćih korisnika ovo je previsoka cena, ali ovaj računar i nije za svakoga!

Proizvođač HP
Model EliteBook 2540p
Ekran 12.1″ LED-backlit WXGA anti-glare (1280 x 800)
Procesor Intel Core i7-640LM (2.13 GHz, 4 MB L3 cache)
Grafika Intel GMA HD
Memorija 4 GB DDR3
HDD SSD 160 GB
ODD DVD+/-RW SuperMulti, Double Layer
Povezivanje WiFi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1, Gigabit Ethernet
Portovi 3x USB, 1x 1394a
Tastatura HP DuraKeys, Spill-resistant keyboard
Ostalo Smart Card Reader, 2 MP Webcam, HP Night Light, Fingerprint Sensor
OS Windows 7 Professional
Dimenzije 28.22 x 21.34 x 2.80 cm
Težina 1,5 kg
Cena 2.150 Eur
Kontakt www.hp.rs

izvor itMarket Web porta

Leave a Reply