Notebook-Netbook

HP predstavio liniju prenosnih računara HP ProBook

Kompanija HP je najavila novu marku cenovno povoljnih prenosnih računara HP ProBook koja se od ostalih izdvajaju po činjenici da ujedinjuju poslovnu funkcionalnost sa elegantnim dizajnom

Serija prenosnih računara HP ProBook zajedno sa nagrađivanom serijom računara HP EliteBook čini jedan od najsvestranijih portfelja notebookova u industriji. Nova serija HP ProBook inspirisana je minimalizmom; dizajn nove serije kombinuje mat i glossy površine, a karakterizuju ga nedostatak nepotrebnih detalja spolja, odnosno prefinjen i ‘čist’ izgled.

Od ostalih se prenosnih računara  izdvajaju zahvaljujući odabranim nijansama tamnocrvene i crne, jedinstvenim dizajnom tastature te skupom profesionalnih inovacija koje su se ranije mogle naći samo na skupljim modelima. Osim toga, serija HP ProBook predstavlja najbolju kombinaciju poslovnih karakteristika, funkcionalnosti i vrednosti.

Standardna serija novih modela HP ProBook ne sadrže živu. Široki ekrani, koji dolaze u veličinama od 15,6 i 17,3 inča, visoke su rezolucije (HD)(1), sa pozadinama osvetljenim diodama (LED). Zahvaljujući inovativnom razmeštaju, tastatura je vizuelno otvorenija i prostranija, a sami tasteri su izdignute od površine. Upotreba tastera ista je kao kod uobičajenih tastatura, dok činjenica da su tasteri izdignuti zapravo znači da je manje mesta za ‘skrivanje’ prašine i prljavštine, te da je tastatura puno lakše čistiti i održavati nego što je to bio slučaj sa pređašnjim modelima.

Odabrani modeli HP ProBook opremljeni su najnovijim rešenjem za bežičnu povezivost HP Mobile Broadband. Ugrađena tehnologija Gobi kompanije  Qualcomm omogućava HP-ovim prenosnim računarima da koriste jedan modul, HP un2400, kako bi podržali višestruke mobilne širokopojasne mrežne tehnologije, te mobilne operatere. To povećava korisnikove opcije međunarodnog roaminga te pruža veći izbor i fleksibilnost u biranju mobilnog data plana.

Osim ponude operativnog sistema Microsoft® Windows®, odabrani modeli iz standardne serije HP ProBook dolaze sa već instaliranim rešenjem Novell SuSE Linux Enterprise Desktop 11. SuSE Linux je operativni sistem  otvorenog koda (open source) koji korisnicima pruža povezivost, upotrebljivost i karakteristike koje očekuju.

Rešenja HP Professional Innovations koja dolaze sa standardnom serijom računara HP ProBook uključuju softver HP QuickLook 2, koji omogućava pristup e pošti, kao i informacijama vezanim za kalendar, zadatke i kontakte za samo nekoliko sekundi od pritiskanja pravog tastera .

Rješenje HP SpareKey pomaže korisnicima sa zaboravljenim lozinkama upotrebom  sleda tri ranije utvrđenih pitanja koja služe za ličnu  identifikaciju i direktna pristup sistemu.

Standardna serija računaea HP ProBook uključuje sledeće proizvode:
Prenosne računare HP ProBook 4510s i HP ProBook 4515s – Dolaze opremljeni sa 15,6-inčnim širokim ekranom 16:9 HD sa pozadinom osvetljenom diodama (LED). Korisnici se mogu odlučiti i za opcionalnu mogućnost povezivosti HP Mobile Broadband sa ugrađenom tehnologijom Gobi, te za opcionalnu, integrisanu bežičnu Bluetooth tehnologiju. Pomenuti računari dolaze opremljeni i sa integrisanom numeričkom tastaturom. Osim toga, u njih su ugrađeni procesori Intel (4510s) odnosno AMD (4515s) kako bi se zadovoljili zahtevi za performansama i povezivošću, te diskretna odnosno UMA grafika.

Prenosni računar HP ProBook 4710s – Dolazi opremljen 17,3-inčnim širokim ekranom 16:9 HD+ sa pozadinskim osvetlenjem(LED) (najveći ekran iz linije). Za grafički zahtevnija okruženja ovaj notebook opremljen je sa grafičkom karticom ATI Mobility Radeon HD 4330 sa 512 MB video memorije GDDR2. Tu su i najnoviji procesori Intel Core™ 2 Duo, te opcionalna, integrisana bežična Bluetooth tehnologija. Na kraju valja pomenuti i integrisani HDMI port za spajanje na HD ekrane te integrisanu numeričku tastaturu.

Leave a Reply