Notebook-Netbook

IDC: velika iPad isporuka odvela tržište tableta u rast u drugom kvartalu

Rekord isporuka Apple-ovog iPada doveo je do bolje od očekivanog rasta na tablet tržištima tokom drugog kvartala ove godine, pokazuje najnovije istraživanje tržišta objavljeno u izveštaju od četvrtka.

Sudeći po preliminarnim podacima sa istraživanja tržišta firme International Data Korporacije (IDC), tablet isporuke širom sveta u drugom kvartalu 2012. godine procenjuju se na 25 miliona jedinica, i predstavljaju rast iz kvartala u kvartal za 33.6 odsto od 18.7 miliona u odnosu na predhodni kvartal kao i iz godine u godinu za 66.2 odsto od 15 miliona jedinica više u odnosu na isto vreme predhodne godine.

IDC će objaviti finalne brojke pošiljki za drugi kvartal kasnije ovog meseca.

„Ogromna većina potrošača nastavlja da favorizuje iPad nad konkurentima, a Apple je uvideo sve veće interesovanje na tržištu vertikalnih uređaja – posebno u obrazovanju,” Tom Maineli, IDC-ov direktor istraživanja za mobilne uređaje, navodi u izjavi.

Osim Apple-a, i druga četiri top tablet proizvođača, Samsung, Amazon, Asus i Acer, takođe beleže solidan rast prodaje na godišnjem nivou drugog kvartala.

Apple je isporučio blizu 17.04 miliona iPad-ova tokom kvartala, a sledi ga Samsung sa 2.39 miliona jedinica.

Za drugu polovinu 2012. IDC očekuje da se takmičenje na tržištu tableta podgreje novim proizvodima kao što su Majkrosoftov Surface i Google-ov/Asus ko brend Nexus 7 koji su stigli na police.

Međutim, IDC kaže da novi proizvodi bi mogli i dodatno obezbediti poziciju Apple-a, umesto preoblikovanja tržišta.

„Ako ništa drugo, postoji realna opasnost da će ljudi imati previše opcija da izaberu ove sezone tokom praznika,” rekao je u izveštaju Bob O’Donel, IDC-ov potpredsednik za odnose sa klijentima i prikaze tržišta.

Potrošači su zbunjeni razlikom između Amazon i Google verzija Androida, ili Windows-a 8 i Windows-a RT, i mogu se lako odlučiti za lidera Apple. Ali se može lako desiti da jednostavno izaberu da ostanu sa strane za drugi ciklus,” rekao je on.

Leave a Reply