Notebook-Netbook

Intel Capital formira fond vredan 300 miliona dolara namenjen Ultrabook proizvodima

Intel Capital danas je objavio formiranje fonda vrednog 300 miliona dolara, namenjenog Ultrabook™ kategoriji proizvoda i pokretanju inovacija u ovoj oblasti. Kao što je objavljeno na prethodnom sajmu Computex, Ultrabook sistemi će objediniti performanse i sposobnosti aktuelnih laptop uređaja sa tablet karakteristikama. Ultrabook uređaji će doneti sigurno korisničko iskustvo u tankom, lakom i elegantnom dizajnu, po povoljnim cenama.

Kako bi ova vizija bila realizovana, Intel Capital Ultrabook Fond planira da investira u kompanije za razvoj hardverskih i softverskih tehnologija, fokusiranih na unapređenje interakcije ljudi sa Ultrabook računarima. Sveukupni cilj fonda, u koji će se investirate u naredne 3 do 4 godine, je da kreira skup inovativnih i sistemskih mogućnosti, namenjenih ovoj novoj kategoriji mobilnih uređaja.

„Ultrabook uređaji su predviđeni da postanu važna oblast inovacija u svetskoj kompjuterskoj industriji vrednoj 261 milijardu dolara,” izjavio je Arvind Sodhani, predsednik organizacije Intel Capital i izvršni potpredsednik kompanije Intel. „Intel Capital Ultrabook Fond biće fokusiran na investiranje u kompanije koje kreiraju tehnologije koje će pomoći razvoju kompjuterskog iskustva i pretvoriti aktuelne mobilne kompjutera u uređaje bez kojih se ne može.”

„Slaveći 30 godina inovacija, PC predstvalja ultimativni darvinsovski uređaj, a kompanija Intel stremi ka redefinisanju mobilnog računarstva,” rekao je Muli Eden, potpredsednik i generalni direktor Intelove PC Client Group-e. “U toku 2003. godine, kombinacija Intelove Centrino tehnologije i ugrađenog WiFi, u paru sa investicijama kompanije Intel Capital vrednim 300 miliona dolara, rezultirali su prelaskom sa desktop računara na mobilno računarstvo.”

Intelova strategija ubrzanog rada na viziji koja se odnosi na novu kategoriju proizvoda sastoji se iz tri faze. Napori koje kompanije čini ogledaju se u predstavljanju Intelove druge generacije Intel® CoreTM procesora. Ova grupa proizvoda omogući će pojavu tankog, lakog i lepog dizajna uređaja koji su tanji od 21mm, a dostupni su po povoljnim cenama. Sistemi zasnovani na ovim čipovima biće dostupni krajem 2011. godine.

Druga faza Intelove vizije zasnovana je na narednoj generaciji Intelove serije procesora, kodnog imena „Ivy Bridge,” koja bi trebalo da bude dostupna u sistemima u prvoj polovini 2012. godine. Laptopovi zasnovani na „Ivy Bridge” seriji procesora doneće poboljšanu energetsku efikasnost, pametne vizualne performanse, povećan odaziv sistema i unaređene sigurnosne karakteristike.

Intelovi proizvodi planirani za 2013. godinu, kodnog naziva “Haswell,” predstavljaju treći korak u progresu Ulrabook uređaja i očekuje se da će smanjiti utrošak energije za 50 odsto u poređenju sa aktuelnim mikroprocesorima.

Pored Intel Capital Ultrabook Fonda, organizacija Intel Capital poseduje veliki broj fondova zaduženih za pokretanje inovacija u specifičnim geografskim i tehnološkim oblastima. Zemlje i regioni kojima su namenjeni fondovi su Indija, Kina, Brazil, Bliski istok i Turska.

Leave a Reply