Notebook-Netbook

iPad 2 na testu

Najnoviju uzdanicu Applea – iPad 2 detaljno je testirala redakcija mobitech portala, pa evo i njihovih utisaka. Okej, čitali ste mnogobrojne testove ovog popularnog tableta, ali mi se nećemo puno upuštati u karakteristike iPada 2 već u iskustvo koje smo osetili u njegovom korišćenju. Jednom rečju – fenomenalno ali…

Kada se upustite u testiranje ovakve spravice prvo ćete se zapitati čemu ovo zapravo služi. Velik je, džombast, ima samo jedan taster i neki tamo operativni sistem koji nije Android. Šta će mi ekran od 10 inča? Mali je u poređenju s monitorom, velik za jedan telefon. Kako da otkucam neki tekst? Nema šanse. Nakon par meseci korišćenja došli smo do zaključka da svi ovi “problemi” zapravo nisu problemi već vrline novog iPada 2.

Kako to, pitate se? Pa tako što je iPad 2 sve ono što treba jednom korisniku interneta bez obzira da li se nalazio u kući, na poslu ili na putovanju. Ekran mu je savršenih dimenzija pa čitanje teksta, gledanje slika i tapkanje po njemu teče bez greške. Ako se pitate da li možete čitati knjigu – odgovor je potvrdan. Naravno, uvek je problem nabavka knjige jer ćete je morati skidati sa AppStore a tamo nema ništa džabe. Inače, za razliku od Androida, Appleov servis za kupovinu softvera je daleko svedeniji što se tiče besplatnih programa pa ćete čak i program Google Chat morati da platite 0,99 evra. A Skype? I to se plaća. Hm, nismo četovali na iPadu 2…

Tablete i fotelje

Mailovi rade savršeno

Autor ovog teksta se toliko zalepio za ovu spravicu da jedno vreme uopšte nije palio računar. Sve što mu je trebalo mogao je obaviti na iPadu 2. Kako to izgleda? Kao prvo, korišćenje emaila je veoma jednostavno a što je najbolje veoma lako se konfiguriše. Sve što vam je potrebno jeste username i password a iPad će ostatak parametra podesiti sam. Kada prođete ovaj korak naći ćete se u prelepo dizajniranom okruženju koje se razlikuje u zavisnoti od položaja tableta. Mailovi se čitaju lako, odgovaraju isto tako a kucanje teksta na virtuelnoj tastaturi je posle nedelju dana korišćenja neverovatno brzo pogotovu u portrait modu. Tasteri se nalaze na dovoljno velikoj udaljenosti i tačno naležu spram prsta tamo gde treba. Moguće je dakle, da držite iPad u obe ruke i kucate, isto tako, s obe šake. Ko ne veruje, neka proba.

 

Pošto smo proverili mail, idemo na društvene mreže. Twitter for iPad je ubedljivo najbolja Twitter aplikacija koju smo videli. Prozori koji se izlistavaju udesno sa novim sadržajem odmah će vam leći na mesto. Tvitovanje je neverovatno zarazno isigurno ćete zavoleti ovu mrežu ukoliko ste na iPadu. Jedini problem jeste što je ta aplikacija prilično nestabilna pa nam se često dešavalo da pukne tokom rada. Što se tiče Facebooka, za iPad još uvek ne postoji zvanična aplikacija (očekuje se ovog leta) mada Friendly odlično radi posao. Preko ove aplikacije smo mogli lakše da se snalazimo sa nekim Facebook sadržajem nego na full verziju u PC browseru. Čudno ali je tako.

Kada ste proverili svoje mejlove i statuse, vreme je za malo surfovanja. Apple iPad 2 opremljen je Safari browserom koji renderuje stranice kvalitetno kao i Google Chrome. Doduše, jedino nam je nedostajao Flash i nismo želeli da jailbrejkujemoiPad kako bi ga osposobili. Iscrtavanje je brzo, čitljivost fonta besprekorna a selekcija teksta i njegovo kopiranje i deljenje je toliko dobro urađeno da ga je čak i HTC iskopirao na svojim najboljim telefonima. Za razliku od HTC-a koji može da otvori do pet web stranica, iPad 2 može da otvori četiri više. Možda vam devet nije dovoljno, ali vas zato neće pitati da prvo zatvorite neki prozor kako bi stranica bila učitana već će se automatski učitati preko “najstarijeg prozora”. Zgodno.

Brzina je njegova vrlina

Ono što nam je svakako zapalo u oku jeste brzina iPada 2. Na njemu nema štucanja, zastajkivanja i čekanja na učitavanja. Sve se odigrava momentalno! Tablet se startuje za par sekudni i sve je odmah dostupno i fukncionalno. Tranzicija prozora bez obzira na količinu sadržaja na njemu, se uvek odigrava tečno i prosto je milina posmatrati kako to sve glatko teče. Da biste prelazili s prozora na prozor dovoljno je dvaput kliknuti na (jedan jedini) taster i otvoriće vam se lista aplikacija. Hibridni multitasking će vas odmah prebaciti na željeni prozor ali zaboravite na rad u pozadini. Iako email klijent može da skida poštu u pozadini, ostale aplikacije se jednostavno zamrznu i čekaju na vas da bi se i one same aktivirale.

Army of Darkness – topla preporuka

Razlog zbog čega nije paljen kompjuter jeste i taj što su igre na iPadu 2 zaista fenomenalne. Ukoliko zanemarimo Angry Birds, koji u ovoj rezoluciji radi savršeno glatko, moramo preporučiti igre kao što su Plants vs. ZombiesBack to the Future ali i Army of Darnkess. U pitanju je besplatna igra koja je toliko jednostavna a tako zarazna. Cilj je da svojim herojem, kojeg stalno nadograđujete raznim poboljšanjima, zaustavite horde zla koje jurišaju ka vašem zamku. Odličan gejmplej, sjajan humor i dobra grafika nateraće vas da se izborite kroz svih 50 napadačkih talasa i nabudžite vaš zamak do maksimuma.

Flash? Šta je to?

Zaboravite na Flash

Kada je u pitanju multimedija, iPad 2 će vas na početku verovatno nervirati čudnimiTunesom. Međutim kada se prilagodite ovom parčetu softvera možete očekivati veoma dobro iskustvo. Naravno, puštanje DivX-a i slične egzibicije su dosta zakoplikovane pa ako vam je gledanje filmova glavni razlog za kupovinu tableta – izaberite neki Android. Iako ne podržava Flash, gledanje snimaka saYouTube-a je omogućeno i to radi odlično preko vrlo zgodne aplikacije. Za kvalitet slike smo već sve rekli a moramo napomenuti i da je zvuk fenomenalan i najbolji od svih tableta koje smo do sada testirali.

FaceTime na delu

To što iPad 2 ima i frontalnu i zadnju kameru sigurno ćete moći iskoristiti. Frontalna je odlična za video konferencija (FaceTime) i šminkanje (potvrđeno na 9 od 10 žena) a zadnja će vam poslužiti kao fotoaparat i kamera. Aplikacija Photo Booth će vas sigurno nasmejati jer će na osobu ili predmet koju fotografišite primeniti efekat u realnom vremenu.

Ono što vas svakako interesuje jeste podatak o automoniji. Sa ovakom velikim ekranom i moćnim procesorom (A5) očekivali biste da bateriju treba da punite svaka tri sata ali to nije slučaj sa iPadom 2. Naime, utvrdili smo posle par meseci korišćenja da ukoliko tablet koristite svaki dan umereno baterija može da traje i do četiri dana. Ukoliko ga koristite non-stop, teško ćete bateriju istrošiti za jedan dan. Dakle, krajnje prijatan i neočekivan rezultat.

Uzeti ili ne?

Apple iPad 2 je zaista retka zverka koja nijednog zaljubljenika u gedžete neće ostaviti ravnodušnim. Jeste da je skup ali ukoliko želite tablet koji će vam biti lični asistent, ako volite da surfujete iz fotelje, ako često putujete i želite da pogledate neki film ili slušate muziku, ako vam treba navigator na poslovom putu – za sve ovo iPad 2 je pravi izbor.

Prednosti

  • kvalitet izrade, tehničke karakteristike, brzina
  • Bogatstvo programa
  • Širok spektar upotrebe

Mane

  • kvazi-multitasking
  • odsustvo Flasha
  • mali broj besplatnih aplikacija

Ocena: 95

Cena: oko 700 evra

 

Leave a Reply