Notebook-Netbook

Kako produžiti životni vek laptop baterija?

Ove nedelje magazin Wired donosi zanimljiv tekst “Keeping Your Laptop Plugged in All the Time Will Kill Its Battery Faster” koji prenosi zanimljiva iskustva i rezultate istraživanja o životnom veku laptop baterija.

Dosadašnja iskustva su ukazivala da se život iz litijum-polimer baterija može produžiti “treniranjem” odnosno češćim punjenjem-pražnjenjem baterije, i takođe ne držati računar non-stop na električnom izvoru.

Kada bi kapacitet baterije dostigao 100 %, onda  bi ga isključili, a u stvari, trebali bi smo ga isključiti sa punjenja mnogo pre toga.

Cadex Electronics-i imaju nova saznanja i preporuke:

Laptop baterije puniti do 80 % i trošiti do 40 % ovim seprodužuje vek baterije u nekim slučajevima i do 4 puta!

punjenje baterije Kako produžiti životni vek laptop baterija
Lenovo ThinkPad Power Manager 

Razlog ovom fenomenu je taj što svaka ćelija unutar litijum-polimer baterija se puni do određenog naponskog nivoa. Što je veći postotak napunjenosti baterije, veći je i nivo napona – što ćelija zadržava više napona, više stresa mora da istrpi!

Taj stres dovodi do smanjenja broja pražnjenja.

U tekstu navode istraživanje sa sajta Battery University koje ukazuje da baterija napunjena do 100 posto ima samo 300-500 ciklusa pražnjenja, dok je baterija napunjena do 70 posto će omogućiti životni vek od 1.200-2.000 pražnjenja. Ako pogledate tabelu, još ekstremnije –punjenje baterije do 10% (naravno besmisleno održavati na 10% ali ukazuje na pojavu) omogućava do 5000 pražnjenja.

baterija Kako produžiti životni vek laptop baterija

 

Toplota je degradirajuća

Još jedan faktor degradacije baterije je toplota! Kada ne modate da držite laptop u krilu držite ga na stolu, odnosno ravnoj površini koja obezbeđuje maksimalno opstrujavanje oko računara i ventilacionog otovara omogućujući adekvatno hlađenje.

Kako podesiti ovo

Ovo i ne zvuči tako teško za postizanje, ali samo u slučaju da je sve to omogućeno na hardversko-softverskom nivou. U praksi na nivou najpopularnijih PC operativnih sistemanemate ove mogućnosti. Primer na ekrana gore je iz Power Manager softvera kompanijelenovo koji se nalazi na ThinkPad računarima i tu možete da lako podesite šta god želite. A ovu tehnologiju kompanija Lenovo iskoristila je i na mobilnim telefonima – pa baterija jednogphableta može da potraje i do 3 dana bez punjenja.

Leave a Reply