Notebook-Netbook

Lenovo prenosni računari broj jedan po zadovoljstvu korisnika po istraživanju TBR

Na osnovu opsežnih istraživanja Lenovo notebook računari biznis klase proglašeni prvim u zadovoljenu potreba korisnika

Sudeći po izveštaju TBR (Technology Business Research) Lenovo je top 1 brand po zadovoljstvu korisnika u segmentu biznis klase notebook računara. Ovako dobar razultat bazira se na dobrim osobinama Lenovo računara u kritičnim oblastima kao što su kvalitet hardvera, pouzdanost i telefonska podrška.

Osobine proizvoda konkurenata (snaga i slabost) ispitivane su kroz testove statističke značajnosti (tri testa) i GAP analize (dva testa). Nakon testova zaključeno je da je Lenovo zadržao hardverski kvalitet i pouzdanost – konkurentske snage iz prethodnog TBR izveštaja, a dodao dve nove pozitivne osobine iz oblasti tehničke podrške: podršku telefonom i Time-to-repare servis – za brzu realizaciju reklamacija. Odnos kvaliteta i pouzdanosti proizvoda odneo je veću ocenu 6.1 u rangiranju zadovoljstva u odnosu na prvog sledećeg konkurenta sa ocenom 5.9.

Jačanje pozicije Lenova na skali zadovoljstva korisnika objašnjava se otpornošću Lenova na silazne trendove koji su uticali na konkurenciju, posebno u poslednjih šest meseci. Lenovo uspešno drži liderske pozicije u pogledu kvaliteta hardvera, pouzdanosti i usluge tehničke podrške.

U četvrtom kvartalu prošle godine, u vreme velike ekonomske recesije, zabeležen je negativnan uticaj na Brand name proizvode u pogledu smanjenja potrošnje, ređih plasiranja novih, inoviranih modela, prilikom čega potrošači imaju tendenciju da zaborave svoje ranije oduševljenje modelima tog proizvođača. Ovaj negativan uticaj tržišta je Lenovo zaobišao. Zbog svoje dugogodišnje reputacije dobrog kvaliteta ThinkPad proizvoda i pratećih servisa, u slučaju smanjenja budžeta, korisnici ne razmišljaju odmah o promeni branda, ali to ne znači uvek i lojalnost kupaca.

TBR smatra da je Lenovo izvukao korist kroz politiku promovisanja jednog po jednog proizvoda u toku godine, u toku koje su konkurenti čekali da “izbace” potpuno inovirane proizvode što je uticalo da Lenovo bude izuzet iz opadajućih trendova zadovoljtva koji su pogodili konkurenciju u toku 2009. godine.

Lenovo ocene nastavljaju da se poboljšavaju. Kako je napredovanje stalni izazov Lenova, cilj postaje da se jak utisak zadovoljstva korisnika pretvori u vernost brandu. Izveštaj TBR “Ponašanje i zadovoljstvo korporativnih IT kupaca” je kvartalni izveštaj koji baziran na podacima prikupljenim u periodu 6 meseci, počev od drugog kvartala 2009. godine. U studiji su praćeni rezultati i razlike tri konkurenta, kompanija: Dell, HP i Lenovo.

Leave a Reply