Notebook-Netbook

Lenovo ThinkPad za ekstreme uslove

ThinkPad T400Kompanija Lenovo objavila je danas specifikaciju osam prenosnih računara serije ThinkPad stvorenih za rad u ekstremnim uslovima.

Notebook modeli ThinkPad X200, X301, X200s, X200 Tablet, T400, T500, R400 te SL300 zadovoljavaju vojne specifikacijske testove, te su poboljšani sa jedinstveno dizajniranim karakteristikama izdržljivosti kao što su zaštitni sistem poput vazdušnog jastuka, te kućišta kod nekih modela.

Kako terensko računarstvo zahteva izvrsnu vidljivost ekrana, Lenovo je svom najpopularnijem modelu notebooka, modelu ThinkPad T400, dodao i novi opcionni 680-nitni panel visoke rezolucije.

Vojne specifikacije testirane protiv prirodnih elemenata

Lenovo je svoju liniju od osam prenosnih računara ThinkPad podvrgao najtežim testovima koji su uključivali izlaganje visokim temperaturama, udarce i zatrpavanje peskom kako bi se proverilo da li zadovoljavaju niz specifikacija potrebnih za vojno računarstvo.

Prenosni računari ThinkPad zadovoljili su sledeće testove:

  • Nizak pritisak – ispitivanje rada na visini od 4.500 m
  • Vlažnost – ciklusi sa 95 postotnom vlagom u okolini
  • Vibracije (operativne i neoperativne) – pritiskanje i trešnja računara kako bi se uverili da mogu podneti šokove
  • Visoka temperatura – simuliranje  uslova visoke temperature izlaganjem računara temperaturi od 60 stepeni C
  • Niska temperatura – operativni testovi na -20 stepeniC
  • Temperaturni šokovi – temperaturni prelazi između -20 i 60 stepeniC prilikom operativnih testova
  • Prašina – izlaganje uduvavanju prašine kroz duži period vremena

Testovi potvrđuju izdržljivost i pouzdanost na koju se mnogi klijenti već oslanjaju u svojoj borbi sa prirodnim elementima. Geofizičar, istraživač i vođa ekspedicije Pasquale Scaturro sa svojim je računarom ThinkPad putovao u najudaljenije kutke planete.

„Više od 180 dana godišnje nalazim se na putu putujući sa svojim ThinkPadom – od sparnih i vrućih terena u džungli do preživljavanja zaleđenih arktičkih i planinskih udara vetra“, rekao je Pasquale Scaturro iz kompanije Exploration Specialists.

„Od insekata i vlage, do peska ili prašine, vrućine i hladnoće, moj notebook ThinkPad bio je izložen svemu. Radeći na  ThinkPadu, napravio sam verovatno više milja po najtežim i najekstremnijim terenima na svetu od bilo koga drugog. Bio je sa mnom od vrhova Mount Everesta do celog toka Nila, najduže reke na svetu.

Leave a Reply