Notebook-Netbook

Netbook računari osvajaju tržište

Big Laptop, Little LaptopGlobalna ekonomska kriza debelo je zagrizla i u ICT industriju, a prema najnovijim predviđanjima Gartnera, u segmentu personalnih računara 2009. godina biće najgora dosad.

Prema navodima analitičara Gartnera, ove godine širom sveta biće isporučeno ukupno 257 miliona računara, što će značiti pad od 11,9 odsto u odnosu na ovu brojku iz 2008. godine. Jednako tako, to će biti najveći pad broja isporuka računara od dosad rekordne 2001. godine, kada je zabilježen pad od ‘tek’ 3,2 odsto.

Razlog u ovakvim predviđanjima vidimo prvenstveno u slabljenju globalne ekonomije, koja posledično dovodi do toga da korisnici produžuju životni vek računara koja poseduju, a s druge strane, proizvođači računara nastupaju prilično oprezno“, izjavio je za Computerworld George Shiffler, jedan od direktora u Gartneru.

Gartner jedinu svetlu tačku u ovom delu industrije vidi u minijaturnim prenosnicima i netbookovima koji su jedini segment koji će zabeiležiti porast broja isporuka od oko devet odsto, što iznosi oko 155,6 miliona jedinica. Najgori pad broja isporuka zabeležiće klasični stoni računari kojih će tokom 2009. godine biti isporučeno oko 101 milion, što će biti pad broja isporuka od 31,9 odsto u odnosu na prošlogodišnje podatke.

Analitička kuća IDC, smatra da će oporavak industrije doći brže nego što očekujemo IDC izveštava da će tokom ove godine ukupan broj isporuka računara širom sveta opasti za 4,5 posto, dok će se najveći pad dogoditi tokom prve polovine godine, kada će iznositi čak osam odsto, uporedimo li ovaj podatak s istim periodom 2008. godine.

Širom sveta tokom ove godine isporučiće se oko 282 miliona računara, dok je ta brojka 2008. godine iznosila 295,2 milijuna. Kao najveći razlog za takav pad u IDC−u ističu povećanje nezaposlenosti te pad korisničke potrošnje. Ipak, prema IDC−u, 2010. godina ponovo će doneti procvat računarske industrije, kada će biti isporučeno gotovo 301 milion računara.

Leave a Reply