Notebook-Netbook · PC računari

Novi NVIDIA ION netbook-ovi donose deset puta bržu grafiku

Acer, ASUS i Lenovo među vodećim dobavljačima predstavljaju ION PC računare nove generacije

NVIDIA je danas predstavila NVIDIA® ION™ grafički procesor nove generacije, koji će revolucionarno izmeniti netbook računare deset puta boljim grafičkim performansama za standardne netbook-ove1 i omogućiti do deset sati autonomije baterije2 zahvaljujući NVIDIA® Optimus™ technologiji.

Novi ION grafički procesor (GPU) daleko prevazilazi performanse bazne netbook grafike donoseći bogati HD sadržaj u kompjuterskim igrama, filmove i video klipove sa interneta. Za razliku od netbook-ova sa Intelovom integrisanom grafikom, netbook-ovi sa ION platformom imaju snage da glatko pokreću izuzetne HD video klipove sa sajtova kao što su YouTube i podržavaju popularne PC igre kao što je World of Warcraft.

Novi ION netbook-ovi takođe sadrže često hvaljenu NVIDIA Optimus tehnologiju, koja automatski odabira najbolji grafički procesor za pokretanje bilo koje aplikacije, usmeravajući na pokretanje ili diskretnog NVIDIA GPU-a ili Intelove integrisane grafike. Rezultat je izuzetno dug život baterije i superiorne performanse kada vam je to potrebno.

Više od 30 proizvoda na kojima će biti primenjen novi ION GPU očekuju se do leta uključujući netbook-ove, male desktop računare, “barebones” sisteme, matične ploče i dikretne add-in kartice. Oćekuje se da će Acer Aspire One 532G (10“) i ASUS 1201PN (12“) biti prvi netbook-ovi sa novom ION platformom. Novi all-in-one PC računari pokretani ION-om nove generacije uključivaće ASUS EeeTop 2010PNT i Lenovo C200. Partneri kao što su AOpen, AsRock, Asus, Foxconn, Giada, J&W, Jetway, Pegatron, POV, Shuttle i Zotac, takođe planiraju da uskoro predstave svoje proizvode bazirane na novom ION-u.

Činjenice o NVIDIA ION grafici nove generacije

· Ovo je diskretni GPU (grafička procesorska jedinica) sa posebnom memorijom koja se povezuje na Intel Atom Pine Trail CPU preko PCI Express-a.

· Podržava HD video strimove sa sajtova kao što je YouTube HD i poboljšava gamerske performase na naslovima kao što su World of Warcraft i Spore.

· Optimus smanjuje potrošnju energije GPU-a kod običnih poslova kao što je pretražiavnje interneta, produžavajući život baterije. Kada je grafici potrebno više „konjskih snaga“ za pokretanje 3D igara, videa ili za korišćenje GPU računarskih aplikacija, Optimus automatski pokreće ION GPU.

· ION netbook-ovi predstavljaju NVIDIA Optimus tehnologiju, koja automatski dodeljuje izvršavanje poslova NVIDIA ION GPU-u ili integrisanoj grafici.

· ION će biti dostupan od aprila na Acer Aspire One 532G netbook-u.

· ION ubrzava sve dužu listu zahtevnih medijskih aplikacija uključujući Muvee Reveal za pravljenje kućnog videa, Badaboom za multimedijalnu konveraciju, Total Media Theater i PowerDVD 9 za gledanje HD videa ili trenutno podizanje standardne definicije videa do skoro HD kvaliteta.

Leave a Reply