Notebook-Netbook

Osavremenjene Fujitsu familije LIFEBOOK ESPRIMO prenosnika

Fujitsu objavljuje svoje osavremenjene familije ESPRIMO PC i LIFEBOOK prenosivih računara, uključujući tri nova ESPRIMO modela i devet novih LIFEBOOK modela. U novoj generaciji proizvoda Fujitsu je unapredio pristup dizajnu desktop i prenosivih računara usredsredivši se na obezbeđivanje ušteda u vremenu i novcu kroz kompletnan životni ciklus proizvoda. U novim modelima je najnovija, druga generacija Intel Core™ familije procesora sa novom Intelovom 32-nanometarskom mikroarhitekturom, koja donosi impresivan skok u pogledu energetski efikasnih performansi – upravo predstavljena na sajmu CES.

Novi ESPRIMO desktop-PC i LIFEBOOK prenosivi računari su prvi predstavnici novog Fujitsuovog koncepta „prave familije“ (true family), koji korisnicima obezbeđuje uštede u održavanju, testiranju i evaluaciji proizvoda. Kompanije, tipično, pre kupovine moraju da sagledaju i ocene svaki PC i „laptop“ model računara kako bi se osigurale da je kompatibilan sa njihovim postojećim poslovanjem, dok koncept „prave familije“ podrazumeva korišćenje identičnih ključnih komponenti u Fujitsu sistemima, uključujući matične ploče, BIOS, prednju ploču sa priključcima, napajanje električnom energijom i slike softvera.

Iz ugla korisnika to upravo znači da testiranjem samo jednog modela kupac može da se uveri da je kompletna linija proizvoda kompatibilna sa njegovim okruženjem. Prve linije Fujitsu PC računara koje nude ovaj koncept su nove ESPRIMO P900 i ESPRIMO E900 serije, dok u segmentu prenosivih računara LIFEBOOK E751 i LIFEBOOK S751 imaju iste ključne komponente.

Koncept „prave familije“ predstavlja dodatno unapređenje i posledicu ekspanzije Fujitsuove postojeće filozofije razvoja familija proizvoda, koja se već sada „stara“ o tome da moduli prenosivih računara poput modularnog kućišta, DVD uređaja, drugog čvrstog diska, dodatne baterije i port-replikatora – mogu da se razmenjuju između LIFEBOOK E751 i LIFEBOOK S751 modela. Ove komponente kompatibilne su takođe sa modelima „generacije 2010.“

Novi ESPRIMO PC računari tihi kao šapat

Nakon potpunog eliminisanja potrošnje struje u režimu kada sistem ne radi (off mode), u svojim „0-Watt“ PC računarima, Fujitsu je u ESPRIMO PC liniji otklonio još jedno ekološko breme: buku. Novi 0-Watt ESPRIMO E900 i ESPRIMO P900 Zero Noise modeli imaju potpuno nečujan rad u režimu kada se odvijaju samo pozadinski procesi, kao i u režimu regularnog kancelarijskog rada. Taj rad „tih kao šapat“ korisniku znači da su ESPRIMO PC računari „nenametljivi saradnici koji se lako uklapaju u svako okruženje i tim.“

Treći novi ESPRIMO model je Q900, koji ima dva USB 3.0 interfejsa, što omogućava 12 puta brži prenos podataka nego USB 2.0 interfejsom. Uprkos njegovim visokim performansama, ESPRIMO Q900 je energetski najefikasniji PC model.

Nova LIFEBOOK linija

Uz novu liniju LIFEBOOK prenosivih računara, Fujitsu je portfolio proširio prema širem dijapazonu potreba korisnika. Na primer, novi LIFEBOOK P701 ima 12-inčni ekran, čime je popunjen dosadašnji jaz između 14-inčnog LIFEBOOK S751 i 10,1-inčnog modela LIFEBOOK T580.

Nova LIFEBOOK linija donosi i nekoliko novih karakteristika dizajna koje dodaju vrednost sistemu, poput „0-Watt“ AC strujnog adaptera koji ne troši struju kada je u „off“ režimu, ili anti-bakterijske tastature koja sprečava prenošenje klica između korisnika prenosivog računara. Nova pogodnost u većini novih modela je i „USB Charge“ režim, koji omogućava da LIFEBOOK puni druge prenosive uređaje poput mobilnih telefona, čak i kada je isključen.

Rajat Kakar, potpredsednik „Workplace Systems“ grupe u kompaniji Fujitsu Technology Solutions, ističe da su novi Fujitsu PC i „laptop“ modeli energetski efikasniji i snažniji nego ikada – dok desktop PC rade tako tiho da se teško i primećuju u radnom okruženju. „Novim konceptom familije proizvoda pomažemo organizacijama da lako i brzo mogu da isprate pridruživanje novih modela svojoj postojećoj ’floti’ prenosivih i desktop-PC računaras, tako što se koncetrišemo na iste ključne komponente u kompletnom dijapazonu modela,” rekao je Kakar.

Novi ESPRIMO i LIFEBOOK modeli

Tri nova ESPRIMO modela su:

 • ESPRIMO Q900 mini PC
 • ESPRIMO E900 E85+ / E90+ / 0-Watt, small form factor PC
 • ESPRIMO P900 E85+ / E90+ / 0-Watt, microtower PC

Devet je novih modela u LIFEBOOK familiji:

 • LIFEBOOK T901, 13,3-inča tablet PC
 • LIFEBOOK P771, 12,1-inčni lagan (1,4 kg ) laptop sa „Ultra Low Voltage“ procesorom i družim trajanjem baterije
 • LIFEBOOK S761, 13,3-inčni ultraprenosiv laptop
 • LIFEBOOK E751, 15,6-inčni desktop replacement model visokih performansi
 • LIFEBOOK S751, 14-inčni prenosivi model visokih performansi
 • LIFEBOOK P701, 12,1-inčni lagan (1,5 kg) model
 • LIFEBOOK NH751, 17,3-inčni multimedijalni laptop sa „Blu-ray Disc™ optičkim uređajem i diskretnom grafičkom kartom
 • LIFEBOOK AH531 i A531, 15,6-inčni presivi računari sa širokim varijetetom opcija uključujući i „Blu-ray Disc“, diskretnu grafiku i ugrađenu 3G/UMTS tehnologiju za povezivanje
 • LIFEBOOK LH531, 14-inčni svestran model

Novi modeli Fujitsu ESPRIMO i LIFEBOOK familija mogu da se poruče od 3. januara 2011. dok će isporuka početi od 1. marta u EMEA regionu.

Leave a Reply